Manege na brand weer open door gigantische inzet vrijwilligers

HARICH - Manege Gaasterland is zaterdag officieel weer geopend, nadat een hevige brand op 1 januari van dit jaar veel zaken in de as legde. De inzet van meer dan 100 vrijwilligers is daarbij cruciaal gebleken. Ook een crowdfunding actie en wat anderen giften die 7000 euro opbrachten, hielpen enorm mee. Overigens is de manege nu nog mooier dan voorheen: veel wensen van voor die tijd zijn nu maar meteen meegenomen. Alles is overigens nog niet klaar: hier en daar moeten de puntjes nog even op de i.

Rampstart

Een rampstart, zo noemde oud-voorzitter Stegenga het jaar 2018 voor de manege. ‘De veearts reed toevallig langs in de ochtend en zag tot haar grote schrik dat de vlammen uit het dak sloegen en dat er veel rookontwikkeling was. De brandweer werd gebeld, maar ook die kon niet voorkomen dat er een miljoenenschade ontstond. Stegenga refereerde ook nog aan het ontstaan van het hippisch centrum. ’22 jaar geleden zijn we gestart met de bouw van de eerste hal. Een gewaagde onderneming, maar we vonden dat de paardensport in Gaasterland onderdak moest krijgen. Er werden renteloze leningen verkocht voor 250 gulden per stuk, maar het draaide in die tijd vooral om de vrijwilligers die er de schouders onder zetten. Die verdienden toen een lintje, maar nu opnieuw. ’

In 1996 was de eerste hal klaar, maar die bleek al snel niet voldoende voor de vraag. In 2005 verrees daarom een tweede. Ook weer allemaal in eigen beheer ontwikkelt en gebouwd en zonder een cent subsidie. De huidige voorzitter Romke Falkena liet na Stegenga weten dat het bestuur nooit gedacht had dat er weer zoveel vrijwilligers zouden opstaan om de manege weer op te bouwen. ‘En daardoor konden we ook de zaken die nog op ons wensenlijstje stonden realiseren. ‘

Luchtfietsers

Penningmeester Lieuwe Zijlstra memoreerde nog eens aan de harde woorden van een raadslid dat in 1995 de initiatiefnemers luchtfietsers noemde, omdat zij een manege wilden. Omdat de toon was waarin het plan werd ontvangen is het bestuur toen met vrijwilligers en eigen geld het initiatief gestart. En zonder een cent subsidie. ‘Zelfs het verzoek om een maaimachine is door de gemeente afgewezen,’ zei hij.

Van huilbui naar actie

Het bestuur liet weten dat er op die eerste januari van 2018 menig traantje is gelaten. ‘We waren heel verdrietig, met menig huilbui gedurende de dag. Maar ’s avonds waren we weer strijdbaar en hebben we een aantal doelstellingenbepaald.’ Zijlstra: ’We besloten al snel, we gaan weer herbouwen. En dat gebeurde met bedrijven die altijd van alles vrijwillig hadden gedaan en het hippisch centrum altijd een warm hart hadden toegedragen, maar die nu echt werden ingehuurd en dus betaald. Daarnaast werd ook weer ingezet op vrijwilligers.’ Het uitgangspunt daarbij was dat de manege zo snel mogelijk weer klaar moest zijn.

Halverwege januari was er overigens al overeenstemming met de verzekering, niet in de laatste plaats omdat het bestuur vanzelfsprekend penningmeester/ architect Zijlstra in hun midden heeft die van alles van bouwen en begroten weet. Over de bedrijfsschade moet nog wel beslist worden: de inkomsten die de manege op dat gebied mis is gelopen moeten nog in kaart gebracht.

Overigens kon op 15 januari alweer gebruik worden gemaakt van de kleine bak en werd toen al bepaald dat de hengstenshow op 17 april door moest gaan. En dat ging hij ook. Duizend bezoekers kwamen die dag langs, ondanks de open ramen in het complex. ‘En velen vonden dat zo leuk dat ze vonden dat het wel zo kon blijven.’ De tweede doelstelling was dat de manege tijdens de Gaasterland Wandeltocht dienst kon doen. En ook dat lukte. 2500 wandelaars bezochten het complex. En op 15 mei dan de heropening. Met hier en daar nog wat zaken die moeten gebeuren, maar toch met een manege die er verder weer spic en span uitziet. En daar werd op gedronken. En er werd zelfs een heel nieuwe manegevlag voor ontworpen.