Minibieb opent deuren in Wijckel

WIJCKEL Wijckel (Wikel) heeft er een initiatief bij: minibieb It Lytse Boekehús. De minibieb is gevestigd aan de Menno van Coehoornweg 9 en is 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend voor elke boekenliefhebber.

Initiatiefnemers van minibieb It Lytse Boekehús zijn Richard en Sandra, respectievelijk de technisch beheerder en de bibliothecaresse van de minibieb. Zij hebben het plan voor de minibieb opgevat om daarmee iets terug te doen voor het dorp. “Wij zijn hier een aantal jaren geleden komen wonen en willen niet meer weg. We wonen hier met zoveel plezier dat we het dorp en de inwoners iets terug willen geven. Wij hebben gekozen voor een minibieb, omdat we zelf veel van lezen houden en daardoor veel boeken te delen hebben, maar wij weten ook dat lezen voor veel mensen een vorm van ontspanning is.”

Duurzaam en sociaal

Voor Richard en Sandra is de minibieb ook een manier van duurzaam leven. “De boeken worden nu niet één keer, maar misschien wel tien keer gelezen, elke keer door andere mensen. Daarnaast hebben we de minibieb bedoeld als een extra sociaal trefpunt in het dorp. Mensen gaan elkaar tegenkomen bij de minibieb en zullen gaan praten over de boeken die ze hebben gelezen. Zo leren we zelf ook meer mensen kennen.”

Verhalen voor iedereen

Minibieb It Lytse Boekehús is niet alleen bedoeld voor de inwoners van Wijckel. Ook iedereen die de minibieb passeert, op weg naar Balk of naar Sloten, kan stoppen en kijken wat de minibieb te bieden heeft. De spelregels zijn heel duidelijk. De boeken kunnen worden geleend, geruild of worden gehouden als iemand er geen afstand meer van kan doen. Op de speciale Facebook-pagina van It Lytse Boekehús wordt regelmatig aangegeven of er weer nieuwe aanwinsten zijn. De minibieb heeft ook een blog waarin de technisch beheerder en de bibliothecaresse het laatste nieuws brengen, boekrecensies geven en eigen geschreven verhalen publiceren. “Minibieb It Lytse Boekehús biedt gratis verhalen aan iedereen. Dus kom gerust offline én online een kijkje nemen!”