Kunstmarkt & Kunst aan het Water in Balk

BALK - Sinds 2010 zijn enkele enthousiaste kunstliefhebbers bezig om de beeldende kunst onder de aandacht te brengen bij de mensen in de gemeente Gaasterlân-Sleat (inmiddels gemeente De Fryske Marren) e.o.

Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo organiseren zij jaarlijks een grote kunstmarkt in het centrum van Balk. Traditioneel op de zaterdag voor Pinksteren. Dit jaar is de 9e kunstmarkt op 19 mei tussen 10.00 en 17.00 uur. Dan staan er meer dan100 kramen met kunstenaars uit alle delen van Nederland rondom het vaarwater de Luts. Dit trekt ieder jaar veel bekijks en de kwaliteit en diversiteit is elke keer weer verrassend goed.

Kunstenaars over hun passie

‘Het is heel bijzonder’, aldus voorzitter Anne Herrema, ‘om de kunstenaars te ontmoeten die over hun passie uitweiden en om hier en daar te kijken naar het ontstaan van een werk.’ Zo zal bijvoorbeeld Doet Boersma haar schildertechniek demonstreren in de van Swinderenstraat tegenover het oude Raadhuis van Balk en is er een bijzondere demonstratie van een glasblazer uit Leerdam op het pleintje naast de RK kerk in de Raadhuisstraat.

Maar er is meer! Op diverse plaatsen verdeelt over de kunstmarkt is sfeervolle muziek te beluisteren. Zo spelen op het terras bij de Teernstrabrug dit jaar The Amazing Stroopwafels, de bekende band uit Rotterdam, en is het in de Raadhuisstraat genieten van jazzy klanken van Swinging Miss Bass nabij de Pauperfontein, de twaalfde fontein van LF2018. Al met al één en al veel culturele verrassingen in één dag. aldus Anne Herrema.

Kunst aan het Water

Sinds een aantal jaren is er een verrassend element toegevoegd, namelijk ‘Kunst aan het Water’. Deze tentoonstelling in de open lucht start voor de kunstmarkt maar is daarna door de hele zomer heen te bewonderen. In en langs de Luts staan op diverse plekken kunstwerken met een thema. Het thema van dit jaar is aangepast aan Culturele Hoofdstad 2018 ‘Mienskip’.

Veertien Kunstenaars zijn druk bezig met de realisatie van hun uitgekozen werk en tijdens de kunstmarkt wordt nummer vijftien ter plekke gemaakt door Jos Bregman in samenspraak met het publiek. Tijdens het afbreken van voorgaande editie ‘Kunst aan het Water’ bleek hoe groot de waardering is van de plaatselijke bevolking doordat er opmerkingen gedaan werden als:

‘Ach wat jammer, moet het nu alweer weg!’

Informatie over de kunstwerken is te vinden in de flyers die op diverse plekken in Balk, tijdens de expositie, gratis te verkrijgen zijn. Hierin staan de Kunstenaars vermeldt en de soms verrassende titels van de kunstwerken als ‘Nieuwe vogels’, ‘Mienskipperke’ of ‘Hotspot’.

De organisatie van dit alles is in handen van Kunstkring Gaasterland. Na de Kunstmarkt en ‘Kunst aan het Water’, gaan zij verder met het organiseren van Lûd. Een expositie geluidskunst uit het hoofdprogramma van Culturele Hoofdstad 2018. Herrema: ’Kunst blijft boeien, verrassen en uitdagen, er is altijd iets te ontdekken’.