Hotske Batteram: succes politici

Verkiezingen voorbij en dan nu aan de slag, beste raadsleden en wethouders. Want het aanzien, dat er vroeger heel lang geleden, automatisch was en de waardering, die moet je nu dubbel en dwars verdienen. En beste kiezers, er wordt dan vaak gezegd; ze doen toch niet wat ze beloven, dat is ook zo.

Dat kan namelijk ook niet. Als, als alle stemmen naar één partij zouden gaan. Dan heeft die partij het alleenrecht. Maar zo werkt het niet in gemeenten en in een land waar steeds meer versplintering is. En lang leve de democratie, want zo wordt iedereen juist wel gehoord. Alleen is het voor de dames en heren politici een hele kunst om goed naar elkaar te luisteren en daar dan nog mooie plannen van te kneden. Bovendien zitten er in vier jaar op het pluche altijd onverwachte dingen. De regering die extra taken bij de gemeente neerlegt, moet je daar zo maar weer iets van weten en vooral van vinden. Of ineens een AZC in jouw gemeente, of een schoolgebouw dat erg oud is.

Als je niet hebt gestemd, heb je sowieso geen recht van spreken om iets van deze hardwerkende en goedwillende raadsleden te vinden. Heb je wel gestemd, geef ze dan het voordeel van al jouw twijfel. Want in een raad met veel partijen, moet veel geluisterd worden. Daar komen dan wel weer goede voorstellen uit, omdat iedereen aanvult en er zo toch het beste geluisterd wordt naar de kiezer. Zé, doen dus echt wat ze beloven, maar dan met elkaar. En zo hebben wij ook gestemd, met elkaar. Hoe meer verscheidenheid in het stemmen, hoe meer verscheidenheid in de raad, die daar weer één geheel van moet maken. Logisch toch?

Hotske Batteram

hbatteram@hotmail.com