Mooi verlies voor schaakclub Rijs

RIJS Een mooi verlies voor Schaakclub Rijs 23 maart tegen het tweede team van SC Leeuwarden. De bordpunten helpen de club namelijk uit de degradatiezone.

SC Leeuwarden 2 staat veilig in de middenmoot met 6 wedstrijdpunten, waar schaakclub Rijs met 3 punten uit 6 wedstrijden en een 6e plaats nog uit de degradatiezone moest zien te blijven.

Aan bord 1 deed aanstaand clubkampioen Chris Draijer het goed tegen Peter Brouwer, maar het was helaas niet genoeg voor de winst. Maar toch: het eerste halve punt was binnen. Aan bord 2 begon de gaande clubkampioen Jan Brinkman goed tegen Irfan Nijemzevic. Hij bouwde een overwicht op, maar verloor grip op de partij in het middenspel en moest opgeven. Waar de afgelopen 2 jaar zo’n beetje alles lukte in de FSB partijen sprokkelt Jan dit jaar de punten moeizaam bij elkaar.

Bordpunten konden helpen

Aan bord 7 verloor Hans Starreveld een stuk tegen Theo Jellesma en deze kon even later ook nog de dames ruilen en Hans zijn dreigingen afwenden. Toen was het 1-3 achter voor Schaakclub Rijs en werd het heel moeilijk om een wedstrijdpunt te pakken. Echter, ook bordpunten zouden Schaakclub Rijs kunnen helpen om mede degradatiekandidaten Westergoo 2 en Steenwijk 2 achter zich te houden. En dat lukte. Nestor Tjeerd de Vries vocht aan bord 8 voor elke millimeter tegen Marinus Woudstra en sleepte een half punt uit het vuur.

Aan bord 4 deed teamcaptain Herman Beks hetzelfde tegen Siep Hoekstra. Henk Breimer kwam een pion achter tegen Peter Leus maar had wel en sterk paard en een koningsaanval en kon ook remise afdwingen. Jappie Breimer speelde een spannende partij tegen Reitze de Vries die met torens en dame grote druk zette op Jappies’ koning. Jappie kroop door het oog van de naald maar wist remise af te dwingen. Dat lukte laat op de avond ook Jelle Jeltema die zijn partij tegen Oscar van der Schaaf in evenwicht hield. 3-5 was de eindstand en Rijs kon daar goed mee leven. Op 14 april, de slotronde tegen Leuwarden 1, die zal waarschijnlijk geen punten meer opleveren, maar het verblijf in klasse 1 lijkt gered.

Douwe Tjerkstra speelde te midden van al dit spektakel nog 2 partijen voor de interne competiteie, tegen Auke Wouda en Trienke Wijmenga. Het werden 2 remises, waarmee Douwe na zijn slechte start weer een paar plekjes opschuift.