Fairtrade in Balk maakt doorstart

Balk - Toen de Wereldwinkel in Balk vorig jaar de deuren sloot, waren veel mensen in mineur.

Niet alleen de ruim 30 vrijwilligers, maar ook de mensen van het eerste uur die 28 jaar geleden de moed hadden om de verkoop van eerlijke producten van huis uit te beginnen. En, niet te vergeten, de vaste klanten die de Wereldwinkel wisten te vinden voor bijzondere cadeautjes. Twee (oud)vrijwilligers van de Wereldwinkel sloten zich aan bij de werkgroep in Joure die ervoor ijvert dat de gemeente De Fryske Marren de eervolle titel “Fairtrade Gemeente” behaalt. Daartoe moeten zoveel mogelijk winkels, bedrijven, scholen, kerken en restaurants meedoen door fairtrade artikelen te gebruiken of te verkopen.

Grote supermarkten

Op het gebied van fairtrade levensmiddelen werd het stokje al meer en meer overgenomen door de grote supermarktketens. In Balk hebben die intussen allemaal het fairtrade certificaat ontvangen. Dat zoveel cadeauwinkels in Balk bereid gevonden zijn hun assortiment uit te breiden met fairtrade producten is verrassend nieuwsm vinden de vrijwilligers. Zo heeft It Bûterhûs sinds medio februari een grote keuze aan fairtrade cadeau- en woonartikelen. Engelien Bouma vertelde dat zij helemaal achter het concept van eerlijke handel staat. Het sluit goed aan bij de andere activiteiten van It Bûterhûs.

Ook Josha de Vries van het Geschenkenhuis, dat zich sinds begin 2017 “Hofleverancier” mag noemen, vindt dat fairtrade heel goed bij hen past. Er zijn recent een flink aantal prachtige beelden besteld die, naast het feit dat ze fairtrade zijn, ook een mooie aanvulling vormen op hun unieke collectie woondecoratie. Tenslotte kiest ook Juwelier Arie de Koning voor fairtrade. Binnenkort zullen in de vestiging in Balk de in Mexico en Guatemala handgemaakte zilveren sieraden van het fairtrade gecertificeerde Simbolica worden verkocht.