Nieuwe vergunning Blokhuis Stavoren

STAVOREN - Súdwest-Fryslân vraagt een nieuwe vergunning aan voor het Hanzekwartier in Stavoren. De twee oude vergunningen zijn vorige maand door de rechtbank vernietigd.

De gemeente kan in beroep tegen dit besluit, maar heeft besloten dit niet te doen. “Om niet onnodig tijd te verliezen en de omwonenden niet in onzekerheid te laten, is de aanvraag van een nieuwe vergunning de beste keuze”, zegt wethouder Maarten Offinga. Een onderdeel van het Hanzekwartier is de herrijzenis van een middeleeuws blokhuis. Niet dat Stavoren nu weer een echt fort rijker is van 80 bij 80 meter. Alleen de fundamenten van het blokhuis, dat in 1522 werd gebouwd en in de achttiende eeuw is gesloopt, zijn weer zichtbaar gemaakt.

De architect voegde daar twee opvallende elementen aan toe: de contouren van de centraal gelegen vechttoren (de zogeheten donjon) en de noordoostelijke toren. Het meeste werk is inmiddels gedaan. Alleen de noordoostelijke toren wacht nog op realisatie.

Fluitgeluiden door de wind

Omwonenden vrezen onder andere voor fluitgeluiden die deze toren, die twee meter boven de grond uitsteekt, bij wind zou veroorzaken. “We willen met de omwonenden kijken of we met elkaar tot een oplossing kunnen komen”, zegt Offinga. Ook het parkeren wordt onder de loep genomen om problemen te voorkomen. Door de reconstructie zijn vier parkeerplaatsen vervallen.