Bankier van het verzet met koerierster Oudemirdum

OUDEMIRDUM - Momenteel draait in CineSneek de film ‘Bankier van het verzet’. Het is het waargebeurde verhaal van bankier Walraven (Wally) van Hall uit Amsterdam.

Hij organiseerde de grootste geldvervalsing tijdens de Tweede Wereldoorlog ten behoeve van het verzet. Miljoenen guldens en schatkistpromessen heeft hij op vernuftige wijze laten drukken en bij de Landelijke Hulp aan Onderduikers (LO) laten bezorgen. Een van de koeriersters die met Van Hall in verbinding stond was de Gaasterlandse Joke Alta, geboren op Rinia State in Oudemirdum. Zij was leidster van het Nationaal Steunfonds (NSF) in Zuid Holland toen zij op 13 oktober 1944 door Wally van Hall benaderd werd met de vraag: “Zeg Joke: Volgens mij zit Friesland zonder geld. Wil jij daar driehonderdduizend gulden naar toe brengen en contact zoeken met architect Witteveen”. En zo reisde zij meer dan eens – met gevaar voor eigen leven - van Amsterdam naar Leeuwarden en vice-versa naar Friese contactadressen, terwijl zij een smak geld bij zich droeg. Na de oorlog ging zij met haar man R.J.H. Key wonen aan De Boegen in Oudemirdum. Voor haar sociaal-cultureel werk kreeg zij in 1986 de jaarlijkse cultuurprijs van de gemeente Gaasterlân-Sleat. Ook heeft zij heel veel betekend voor de paardensport, zodat zij in 1987 als eerste vrouw werd onderscheiden met de titel “Fryske Hynstefrou”.

Haar oorlogsactiviteiten zijn zo veelomvattend en zo opmerkelijk geweest dat Joke Key – Alta (1921-2000) als één der eersten in Nederland het verzetsherdenkingskruis heeft ontvangen. Op bijgaande foto krijgt zij uit handen van Prins Bernhard de onderscheiding uitgereikt.