Betsema Groep Balk bouwt opvallende sporttempel

Balk - In aanwezigheid van sportwethouder Adriaan Visser is 17 maart in Rotterdam-Zuid officieel Sportcomplex Olympia in gebruik genomen. Op het terrein dat voorheen bekend stond als Varkenoord, in de schaduw van voetbalstadion De Kuip, wordt gehockeyd door HC Feijenoord en gevoetbald door FC IJsselmonde.

Blikvanger van Sportcomplex Olympia is het gedeelde onderkomen van HC Feijenoord en FC IJsselmonde dat is gerealiseerd door het Friese bouwbedrijf Betsema Groep. Eigenaar Jaap Betsema kijkt vol trots terug op het project: “Het is een enorme eer om als Friese onderneming ons steentje bij te hebben kunnen dragen aan de totstandkoming van dit futuristische complex in dé sportstad van Nederland.”

Zwevend dak

Het onderkomen is vormgegeven als een recht prisma waardoor het lijkt alsof er ‘slechts’ een dak op een terp tussen de velden zweeft. Op de staalconstructie zijn lichtbeton dakelementen geplaatst, waarna het hele schuine dak is voorzien van isolatie met een bitumineuze dakbedekking. Bovenop de schuine zijden van het gebouw zijn tribunes gerealiseerd waar vanaf het publiek de voetbal- en hockeywedstrijden kan bekijken. Onder deze tribunes hebben de sportclubs hun eigen kantines en vergaderruimtes. De kleedkamers en bergruimtes op de begane grond zijn voor gezamenlijk gebruik.

Beroemde buren

Sportcomplex Olympia is onderdeel van het ontwikkelingsgebied Stadionpark in Rotterdam-Zuid tussen stadion De Kuip en de Van Brienenoordbrug. De gemeente realiseert hier het kloppende hart van Rotterdam waar wonen, sporten en beleven samenkomt. Zo krijgen HC Feijenoord en FC IJsselmonde later dit jaar het trainingscomplex en de jeugdopleiding van landskampioen Feyenoord als buurman. Léon Wielaard is vastgoedontwikkelaar bij de gemeente Rotterdam: “Met het clubverzamelgebouw op Sportcomplex Olympia is het eerste project van het Stadionpark een feit. Het bevestigt de ambities van Rotterdam als Sportstad en als Architectuurstad. De komende jaren zal dit gebied een verdere metamorfose ondergaan, waar wonen, sporten en beleven samenkomen.”