Dirigent van Balk naar Bilbao

BALK - Dirigent Rolf Verbeek (29) is dirigent bij het Streekharmonie Concordio in Balk. Maar nog niet zo lang geleden stond hij voor een heel ander publiek, namelijk voor dat in het concertgebouw in Bilbao in Spanje.

En dat vond hij helemaal te gek. Hij stond deze keer niet voor amateurs, zodat hij dat in Balk doet, maar nu voor muzikanten van wereldklasse. ‘Die mensen spelen met zo’n persoonlijkheid. Als dirigent hoef je je om heel veel zaken niet meer druk te maken. Misschien hoef je je zelfs alleen om jezelf druk te maken voor zo’n gezelschap.’

Verbeek dirigeerde de Camerata van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. In Nederland zouden we dat omschrijven als het kamerorkest. Het ongelofelijk moeilijke werk Trois poème de Mallarmé en Shéhérazade van Ravel stond op de uitvoering en solist was Laetitia Gerards. En Verbeek zou eigenlijk ook helemaal niet mee, het gezelschap zou zelfs helemaal zonder dirigent gaan. Via via werd Verbeek gevraagd.

Komende maand staat hij weer op een bijzondere plek, dat zwaait hij het stokje voor het Orkest van het Oosten. En op 26 april dirigeert hij de opera Carmen in Amsterdam die door de Nederlandse Opera Academie wordt uitgevoerd tijdens het Bredeweg Festival.

Zaterdagavond dirigeerde hij bovendien Euphonia Wommels. De regerend Nederlands kampioen harmonie eerste divisie gaf toen dan een concert in de Martinikerk in Sneek. Als soliste trad pianist Valentina Tóth (24) op waarmee hij studeerde aan het conservatorium in Den Haag. De oud-Leeuwardense, die momenteel in Brussel woont en werkt en vaste pianist is bij De Tiende Van Tijl dat op NPO2 te zien is. Zij gebruikt het concert als try-out voor haar cd-opname een week later. Het harmonieorkest en de pianist voerden het 2e Pianoconcert van Shostacovich gezamenlijk op.