Nieuwe ambassadeurs Nationaal Landschap ZWF

Balk - Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân uit Oudemirdum kreeg er dinsdag 6 maart 44 ambassadeurs bij. Tijdens de slotbijeenkomst in de Pollepleats in Westhem nam een nieuwe lichting cursisten het certificaat en gevelbordje Ambassadeur Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân in ontvangst uit handen van wethouder Mark de Man van de gemeente Súdwest-Fryslân.

Tijdens de slotbijeenkomst presenteerden cursisten hun eindopdracht. Daarnaast verzorgde auteur en geograaf Hans Koppen een boeiende presentatie over het landschap en zijn onlangs verschenen boek Friesland Vandaag.

De cursus heeft een groeiende belangstelling. Door de wachtlijst en vanwege de vele aanmeldingen, was er dit jaar voor gekozen om de opleiding naar twee groepen uit te breiden. De cursus was oorspronkelijk opgezet voor toeristische ondernemers en aanverwante organisaties, maar is nu ook toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in het landschap.

Mede door de presentaties op bijzondere locaties leren cursisten het landschap beter kennen. Iris Nutma, directeur van het bezoekerscentrum Mar en Klif en één van de cursusleiders vertelt: ,,Tijdens de cursus leer je waarom het landschap er uit ziet zoals het nu is, hoe het is ontstaan en wat de wisselwerking van natuur en mens is.”

De cursus werd in het eerste en tweede jaar door het IVN georganiseerd. Sinds 2013 heeft Bezoekerscentrum Mar en Klif, Bezoekerscentrum Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, de organisatie overgenomen. Naast de uitgebreide tentoonstelling over het landschap, organiseert Mar en Klif regelmatig activiteiten in en over het landschap.