Wijckel haalt alles uit de kast voor smoelenmuur

WIJCKE - Wat begon met het ludieke idee om alle 650 inwoners te vereeuwigen op een smoelenmuur in het dorpshuis, leidt in Wijckel plotseling tot een groot feest. In het Fryske Marren-dorp wordt vrijdag 9 en zaterdag 10 maart van alles uit de kast gehaald om het initiatief te realiseren.

Met muziek, hippe foodtrucks, een gezellige voorjaarsmarkt en vele activiteiten voor jong en oud wordt er 9 en 10 maart geld ingezameld om de zogenoemde ‘Smoelenmuorre’ te realiseren. En, zoals het hoort bij het Friese mienskip-gevoel: met een deel van het geld wordt er ook een muziekproject gesponsord.

De voorbereidingen van het project ‘Mei en foar inoar’ zijn al langere tijd bezig. Het project wordt voor een groot deel gedragen door de plaatselijke muziekvereniging Melodia, maar vele mensen van binnen en buiten het dorp hebben zich aangesloten. Gezamenlijk is er een breed programma opgezet om zoveel mogelijk dorpsbewoners naar Dorpshuis Irene te lokken om daar voor een kleine bijdrage op de foto te gaan. Voor dat bedrag krijgen de bewoners een eigen tegel die deel uit gaat maken van de smoelenmuur, die in de entree van het dorpshuis wordt gerealiseerd. Het streven is om hierop alle 650 inwoners vereeuwigd te krijgen. De belangstelling is groot.

Het muzikale feest begint op vrijdagavond 22.00 uur met een optreden van Melodia en de bands Op Dreef en Zachte Berm. Daarna vindt er van 00.00 tot 02.00 uur een spectaculaire Bingo by Candlelight plaats. Dat houdt in: mooie prijzen in sfeervol schemerlicht. Tussen alle activiteiten door kunnen de inwoners van Wijckel op de foto. Natuurlijk zijn ook mensen van buiten het dorp van harte welkom om mee te doen aan alle activiteiten.

Het programma gaat zaterdag verder met een ontbijt tussen 7.00 en 8.00 uur. Voor vijf euro kan iedereen aanschuiven samen met… een mystery guest. Van 8.00 tot 9.00 uur gaat Wijckel in beweging onder leiding van de Muzykmaten. Onder meer een voorjaarsmarkt, activiteiten voor de jeugd en foodtrucks (voor wie geen zin heeft om te koken), maken het programma zaterdag verder compleet. Een schoonheidsspecialiste en plaatselijke kappers zorgen ervoor dat de inwoners van Wijckel zo mooi mogelijk worden geportretteerd. Op beide dagen zijn er optredens van onder anderen Soundboxx, Geartsje Zwerver, Vocal Roses en vele andere artiesten. Het feest wordt zaterdagavond om 22.00 uur spectaculair en muzikaal afgesloten.

Met het project ‘Mei en foar inoar’ probeert muziekvereniging Melodia in samenwerking met inwoners uit Wijckel een smoelenmuur te realiseren. Dorpsbelang Wijckel heeft een financiële bijdrage toegekend aan dit project. Daarnaast wordt er geprobeerd met de activiteiten, gerealiseerd met vrijwillige bijdragen van artiesten en ondernemers, nog meer geld bij elkaar te krijgen. Dat alles onder het mom van ‘jouw smoel voor een goed doel’. Met het extra geld wordt een muziekproject gerealiseerd voor mensen voor wie het minder makkelijk is om muzieklessen te volgen. Het muziekproject wordt nog uitgezocht, maar staat in elk geval gepland voor dit jaar. Ook de smoelenmuur wordt dit jaar gerealiseerd.