Musical Mozes voor en door jong en oud

Balk - Anderhalf jaar na het succes van de musical Ruth is er nu de musical Mozes. Maar liefst 80 leden van de protestantse gemeente dragen hun steentje bij.

BALK -Erik Lankman speelt een farao in het stuk en hij is erg enthousiast over de productie. ,,Het succes van de musical Ruth ebde nog lang na, dat was geweldig. Daardoor wilden mensen ook nu graag weer wat opzetten, het is een activiteit waarin jong en oud zich kunnen vinden. De musical Mozes kregen we in een compleet pakket aangeleverd, dus het script, de liederen en de bladmuziek. De spelers zelf kunnen er een eigen invulling aan geven. Het verhaal speelt zich af in vroeger tijden, dit in tegenstelling tot Ruth, dat verhaal speelde zich af in onze tijd. We dragen nu dus ook allemaal kleren uit die tijd, en in mijn geval betekent dit een fantastisch farao kostuum van strookjes stof in goud en blauw. De dames die de kostuums maken zijn ware kunstenaars.”

Christina Pleiter en Bertina Seffinga tekenen voor de regie, het koor staat onder leiding van dirigent Harm van Zuiden. ,,In een minimalistisch decor - wat bestaat uit twee trappen en twee kubussen - oefenen de toneelspelers al sinds vorig zomer”, legt Lankman uit. ,,Mensen met de wat kleinere rollen zijn in september gestart. Spelers en koor oefenden eerst apart van elkaar om de week, maar in deze laatste fase voor de opvoering zijn de repetities iedere week. De jongste speler is rond de acht jaar, de oudste is eind zeventig. Het is echt een dwarsdoorsnede van onze kerkgemeenschap, en dat vind ik heel mooi.” Lacht: ,,Zelfs mijn eigen puberzoon speelt mee, en ja, hij vindt het leuk om met zijn vader in een musical te spelen!”

Het verhaal van Mozes draait vooral om de vragen: Wie ben ik? Waar hoor ik bij? Vertrouw ik op God? En op het oude, vertrouwde, of de belofte van iets nieuws en onbekends? ,,De musical zit vol mooie liederen”, aldus Lankman. ,,En in de teksten komen ook ondeugende grapjes voor. Het verhaal is modern geschreven en daarmee voor jong en oud. Peter Braam speelt Mozes en zijn vrouw Roelien Braam speelt Merit, een bedacht figuur. Zij helpt het verhaal te vertellen, is een vriendin van Mozes uit Egypte. We zingen allemaal met een orkestband en dat gaat prima. Wel hebben we van het koor van de musical Mozes in Lemmer een aantal leden ‘geleend’, en zij op hun beurt van ons. Het was puur toeval dat zij nu ook Mozes speelden, net als destijds Ruth. Dat viel toen ook samen. Maar we hebben er mooi profijt van op deze manier, die uitwisseling bevalt goed.”

Lankman hoopt op drie succesvolle voorstellingen. ,,We zijn een amateurgezelschap, dat realiseren we ons, maar we doen erg ons best om wat moois neer te zetten. Het is een reis die we met zijn allen afleggen en daar wordt de komende weken over gepraat, dat weet ik zeker. We willen mensen een mooie middag of avond bezorgen, daar zetten we ons volledig voor in. Waarom ze naar Mozes moeten komen? Anders missen ze wat.”

Kader

De voorstellingen van musical Mozes zijn op vrijdagavond 2 maart om 20.00 uur, zaterdagmiddag 3 maart om 14.30 uur en op zaterdagavond om 20.00 uur in de Paadwizer. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar via de site www.mozes-balk.nl of bij Lingerie aan de Luts of de Strandjutter.

Amanda de Vries