Kleurrijk in Sloten

SLOTEN - Op 27 januari is het startsein gegeven: Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018) is begonnen. Een uniek evenement waarbij Leeuwarden, samen met Valletta op Malta, het hele jaar de titel Europese Culturele Hoofdstad draagt. Ook vanuit De Fryske Marren zijn er allerlei mooie initiatieven die hieraan bijdragen. Eentje daarvan is The Colorfield Performance.

Zoals de naam al aangeeft, draait LF2018 niet alleen om de Friese hoofdstad. De hele provincie, inclusief De Fryske Marren, staat dit jaar in de schijnwerpers. “LF2018 is in wichtich evenemint dat ynternasjonale útstrieling hat en dêrmei besikers út de hiele wrâld nei Fryslân en ús gemeente bringt”, zegt Durk Durksz, wethouder voor zowel kunst & cultuur als internationale betrekkingen. “Dat is fan belang foar ús rekreaasjeûndernimmers en jout dêrneist in stimulâns oan de kreativiteit fan ús ynwenners.”

The Colorfield Performance

The Colorfield Performance is hoofdonderdeel van LF2018. Bij dit project, van kunstenaar Dirk Hakze, maken vierhonderd kunstschilders uit heel Europa een 'Gesamtkunstwerk' in een open landschap bij Sloten. In de vorm van een driehoek worden 499 panelen opgesteld, waar de kunstenaars beurtelings in groepjes aan het werk gaan. “Het staat hen vrij om hun paneel in te vullen zoals ze willen, zolang ze zwart maar vermijden”, vertelt Hakze. “De diversiteit aan kunstwerken en de samenwerking tussen al die individualisten staan zo op een mooie manier symbool voor Europa.” The Colorfield Performance duurt van half mei tot 1 oktober.