‘Ja verkocht, maar ik weet niet eens wat het is!’

NIJEMIRDUM - Banken, porselein, lampen, deursets, deuren, een tv meubel, een bandrecorder (zonder garantie), een race autobaan, 18 nog niet uitgelezen bijbels, liedboeken, een bueau en zelfs een zonnebank en een sjoelbak. Dat en nog veel meer werd afgelopen zaterdag geveild bij boer Runia in Nijemirdum.

Alle veilinggoederen kwamen uit kerk de Hoeksteen in Nijemirdum. Die kerk wordt momenteel helemaal opgeknapt met behulp van vrijwilligers en dit oude intereur moest plaats maken voor nieuw materiaal. De opbrengst van de veiling wordt bovendien weer in de nieuwe kerk gestoken, dus het med sneed daarmee aan twee kanten.

Wie de boerderij naderde zag al snel flink wat auto’s staan. Voorafgaande aan de veiling om 11 uur, was een uurtje bezichtigen ingepland. Banken stonden omhoog, glaswaren stond uitgestald, knuffels waren in een grote baal samengeknoopt. Bezoekers kregen bij aanvang een lijst uitgereikt en konden daarop aantekenen waar ze eventueel belangstelling voor hadden. Maar liefst 120 kavels stonden op papier. Die werden zo benadrukte de veilingmeester nadrukkelijk zonder veilingkosten verkocht. Dus geen 5 euro, 10 euro, 20 euro of nog meer er bovenop. Wat je bood, was de prijs. Betaald moest er meteen, ophalen het liefst ook. En anders de maandag erop, maar wie niet op de afgesproken tijd zijn goederen afhaalde, moest weten dat ze de container ingingen.

De veilingmeester startte met de verkoop van een 5-persoonsbank. De inzet was slechts 25 euro, maar daar kreeg hij de aanwezigen niet toe bewogen. ‘Wie 20 dan?’vroeg hj daarop. Toen ook niemand daarop bood, greep hij even in. ‘Jongens en meisjes, dames en heren, wat is dit nu? Het is toch vergeefs. In een vintagezaak betaal je daar zo 150 euro voor.’ Toch bleef het publiek onvermurwbaar. Pas toen hij startte met 10 euro, kwam er beweging in de zaak. Uiteindelijk zou de prijs toch nog op 12 euro uitkomen. Ook op de kraalhouten banken waarvan er een aantal op de lijst stonden, werd niet direct geboden toen het beginbod 30 euro was. ‘Wat zijn jullie verschrikkelijk voorzichtig,’ zei hij. Met 20 euro waren er toch mensen die mee gingen dingen en de prijs kwam uiteindelijk toch uit op 35 euro en een enkele bank kwam zelfs uit op 40 en 42 euro.

Hilariteit alom toen een doos porselein onder de hamer ging. ‘Ja, verkocht,’gilde en dame in de schuur. Om er vervolgens achter aan te schreeuwen:’Ik weet niet eens het is waar ik op geboden heb.’