Winterwonderland kuier Warkumerwaard

WORKUM - Op zaterdag 17 februari is er van 9.30 - 11.30 uur een winterwonderland-kuier van It Fryske Gea in natuurgebied de Warkumerwaard. Dit alles onder leiding van Mensen die mee willen kunnen zich uiterlijk een dag van te voren aanmelden (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/eropuit of bel 0512 – 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis, niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-).

De Warkumerwaard is normaal gesproken niet vrij toegankelijk, maar met de gids kan hij wel verkend worden. In deze tijd van het jaar komen we veel ganzen tegen. De grauwe gans, brandgans en kolgans zijn vaste bewoners, maar de roodhalsgans komt ook bijna ieder jaar langs. Regenlaarzen zijn handig om aan te trekken.

Van oorsprong is dit gebied een zandplaat in de Zuiderzee, maar toen de Zuiderzee werd afgesloten viel het gebied droog. Hierdoor werd dit terrein uitermate geschikt voor ganzen. Langs de buitenrand vind je het meest natuurlijke deel met diverse schelpenbanken en zandplaten. De schelpenbanken hebben een grote aantrekkingskracht op kokmeeuwen en visdieven, maar ook de grutto, kluut en bontbekplevier zijn van de partij. Achter deze banken bevinden zich onbemestte graslanden met verschillende bijzondere planten. Denk aan de melkkruid, zilte waterranonkel en aardbeiklaver. Genoeg te ontdekken tijdens deze winterwonderland-kuier. Ga mee op pad en Willem Boersma vertelt je er alles over!