Bejaarde vrouw (78) probeert geldkistje te stelen

BALK - Een 78-jarige bewoonster van het azc in Balk is dinsdag door politierechter Willem Sikkema wegens een poging tot diefstal veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 200 euro.

De vrouw, een Irakese asielzoekster, probeerde op 10 augustus tijdens de braderie in Balk een geldkistje van een marktkraam te stelen. De eigenares van de kraam, waar make up werd verkocht, stond met iemand te praten, toen ze vanuit een ooghoek zag dat de bejaarde vrouw het kistje oppakte. De uitbaatster pakte het geldkistje terug. Later hoorde ze van een collega dat dezelfde vrouw een week eerder ook al geprobeerd had een geldkistje te stelen.

Ontkennen

Bij de politie ontkende de verdachte, ze beweerde dat ze op zoek was naar een doosje om thee in te doen. Dan was ze bij een kraam waar make up werd verkocht aan het verkeerde adres, redeneerde officier van justitie H.J. Veen. Gelet op de gevorderde leeftijd van de verdachte, die niet naar de zitting was gekomen en omdat ze nauwelijks geld te besteden heeft, eiste de officier een geheel voorwaardelijke boete van 200 euro. Advocaat Teade Bruinsma vond het belachelijk dat zijn cliënte überhaupt gedagvaard was.

Volgens Bruinsma wist de vrouw niet eens dat ze een geldkistje oppakte. Ze zou niet hebben geweten dat in Nederland geld in kistjes kan worden bewaard. Volgens Bruinsma had de vrouw alleen maar ‘onhandig geopereerd’. Rechter Sikkema zag het oppakken van het geldkistje wel degelijk als een zogeheten ‘wegnemingshandeling’. Dat de vrouw een week eerder ook al was betrapt bewees dat het hier niet om een vergissing ging, oordeelde Sikkema. Hij nam de strafeis over.