Hindelooper moet stoppen met laster

GRONINGEN - Een 56-jarige man uit Hindeloopen moet ophouden met het plaatsen van teksten over een tandartsenpraktijk in Bedum. Dit heeft de rechter maandag in een kort geding beslist.

De teksten moeten worden verwijderd en de man moet stoppen met dergelijke publicaties. Daarnaast moet er een rectificatie worden geplaatst over alle aantijgingen, beschuldigingen en uitingen. Het plaatsen van zulke berichten is volgens de rechter illegaal.

Website

De Hindelooper publiceert op een website teksten over de tandarts en ook over zijn familie. Op de site 'koosgaatdoor.nl', schreef hij van april tot en met mei 2015 dat de tandarts in Groningen als tandtechnicus verdoofde, boorde en röntgenfoto's maakte, zonder dat hij hiervoor gediplomeerd was. Ook schreef hij dat er rekeningen werden verstuurd, terwijl er geen zorg was verleend. Tevens noemde hij op de site dat de tandarts zonder toestemming informatie opvroeg over personen.

De man ontkende overigens dat hij de verhalen geplaatst heeft. Volgens hem zijn er meer mensen die aan de site werken. De rechter geloofde dat niet. De strafrechter legde de man eerder al een werkstraf op van 40 uur of 2 weken gevangenisstraf. Na de veroordeling in maart 2018 verschenen weer dergelijke artikelen, maar nu op een andere site van de Fries: 'deverdachtedoodvanjantjewiersma'

De Hindelooper is naar eigen zeggen ooit als rechercheur na een arbeidsconflict vertrokken bij de regiopolitie Drenthe. Hij is al meerdere malen veroordeeld voor het plaatsen van smaadteksten over allerlei mensen.