Marrit Leenstra wint provinciale sportoeuvreprijs

WIJCKEL - Schaatster Marrit Leenstra uit Wijckel heeft van gedeputeerde Schrier de provinciale sportoeuvreprijs ontvangen. Ze ontving het beeld van een juichende sporter tijdens de live-uitzending Sportmomenten 2018 van Omrop Fryslân. Het beeld is gemaakt door Hans Jouta. Ook de 10 mooiste Friese sportmomenten van het jaar 2018 werden tijdens de uitzending bekend gemaakt.

Marrit Leenstra (Wijckel, 10 mei 1989) is een voormalig langebaanschaatsster. Ze won op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji goud op de ploegenachtervolging met Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Lotte van Beek. Vier jaar later kwam daar in PyeongChang zilver op de ploegenachtervolging bij en een individuele bronzen medaille op de 1500 meter. Ze won ook diverse Nederlandse titels en World Cups. In de zomer van 2018 kondigde ze haar afscheid van de topsport aan. Ze gaat zich richten op haar studie Geo Information Science.

Jury

De sportoeuvreprijs werd toekend door een jury. Deze jury bestaat uit Wiebe Wieling (voorzitter Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden), Renze Lolkema (sportjournalist Leeuwarder Courant), Roelof de Vries (sportjournalist Omrop Fryslân), Anne Jochem de Vries en Martine van der Kloet (Sport Fryslân).

De provinciale sportoeuvreprijs wordt uitgereikt sinds 2010. Voor 2010 werd de provinciale sportwisselprijs uitgereikt. De eerste winnaar van deze prijs was in 1974 Atje Keulen-Deelstra.