Eerste Olympische plak Marrit Leenstra

Gangneung - Eindelijk een Olympische medaille voor Marrit Leenstra. De uit Wijckel afkomstige schaatsenrijdster veroverde net brons op de 1500 meter in Gangneung. Ireen Wüst pakte haar vijfde gouden Olympische medaille .

Leenstra begon nog wel sneller dan Wüst, maar moest in het tweede deel van de 1.500 meter toegeven. De 1,55,26 bleek na een aantal minuten van wurgende spanning net voldoende voor Olympisch eremetaal. Landgenote Lotte van Beek was slechts een honderdste van een seconde langzamer.

Ook Heather Bergsma kwam er in de slotrace niet aan. Haar tegenstandster, de Japanse favoriete Takagi, wel. Maar de 1.54,35 van Wüst was voor haar weer onbereikbaar.

Maar die was na talrijke vierde plaatsen dolgelukkig met brons. ,,Eindelijk ben ik van die vierde plek af en sta ik een keer op het podium," ze de oud-Gaasterlandse geëmotioneerd.

De 31-jarige Wüst leverde een unieke prestatie. Bij haar vierde Winterspelen op rij veroverde ze een gouden medaille op een individuele afstand, haar vijfde goud in totaal. Alle na haar gestarte concurrentes beten zich stuk op haar tijd.