Jelte Draijer biljartkampioen Oudemirdum

OUDEMIRDUM - Afgelopen week werd het eerste biljarttoernooi in Grand Café De Nostalgie georganiseerd. In een geheel vernieuwde biljartarena komt de biljartliefhebber ruim aan z’n trekken, gezien de vele positieve reacties.

Er werd op drie tafels in vier klassen gestreden om het Open Kampioenschap libre van Oudemirdum. In de hoogste klasse (D) ging Nijemirdumer Jelte Draijer er met de hoogste eer vandoor. Petrus de Vreeze Uit Bakhuizen had in de finale zijn verdeding niet orde en zag Draijer in razend tempo zijn 32 caramboles maken. Slechts 11 beurten had hij nodig om met 32-15 de titel te pakken.

In de prachtige ambiance aan De Brink 6 in Oudemirdum kwamen ruim 100 biljarters in actie. In vier verschillende klassen werd er gestreden om de hoogste eer. In de A-klasse (t/m 0,600) was het de jeugd die zich nadrukkelijk meldde voor de bovenste plaatsen. Arjen Wiersma, Martin Kramer en Ido Bouma raasden zich eerst een weg door de poulefase en ook in de knock-out fase lieten ze zien over het nodige talent te beschikken. In de halve finale vond Tiny Jaarsma haar waterloo tegen Wiersma en Ido Bouma moest ook genoegen nemen met het gedeelde brons, omdat Martin Kramer zich ten koste van hem in de finale speelde. Deze finale ging lange tijd gelijk op, maar met een slotserie van drie in de 22e beurt kroonde Arjen Wiersma zich tot de terechte winnaar. Later bleek dat laatstgenoemde ook nog vele extra prijzen won (kortste partij in 8 beurten, hoogste serie van 5 en beste jeugdspeler). Een succesvol dagje dus voor de biljartende crosser uit Oudemirdum! In de B-klasse (0,600-0,900) eveneens een spannend gebeuren. Met drie Jannen (Hoekstra, Stienstra en Bandstra) en één dame (Baukje Bandstra) kon het alle kanten op. Stienstra kon geen vuist meer maken tegen Hoekstra (9-16 verlies), terwijl daarna de broeder zuster twist in het voordeel uitviel van de vrouwelijke kant. Baukje Bandstra en Jan Hoekstra dus in de finale. Het was razend spannend, maar op het laatst trok Bandstra toch de titel naar zich toe. Het werd 16-13 winst voor Baukje waardoor dus de zilveren plak naar Hoekstra ging. De C-klasse (0,900-1,500) was ook een strijd om in te lijsten. De eerste halve finale ging tussen Douwe de Vries en Ulco de Kroon. Bij laatstgenoemde was de pijp leeg. De Kroon speelde een prima toernooi, maar De Vries was in deze wedstrijd de bovenliggende partij en ging naar de finale. De andere halve finale ging tussen Minne Andela en Gerard Bekius. Dit werd een strijd tot in de laatste beurt. In de 20e en laatste poging moest Bekius aanleggen voor de acquitstoot. Maakte hij deze, dan ging ie naar de finale. En anders was het Andela die mocht aantreden voor de hoogste eer. Echter Bekius hield het hoofd koel en scoorde het ontbrekende punt. Daardoor dus een finale tegen Douwe de Vries. Laatsgenoemde speelde een sterk toernooi, maar in de eindstrijd was het Bekius die de toon zette. In slechts 12 beurten pakte hij de titel met 30-17. Tot slot dus de D-klasse (1,500-7,000). Enkele hoge spelers werden al in de poulefase uitgeschakeld (Erwin Hielkema, Pieter Thibaudier), waardoor de weg vrijlag voor anderen. De gedeeld bronzen plak werd behaald door Gerlof Hendriks en Jan Dijkstra. Zoals gezegd was de finale een eenzijdige wedstrijd. De Vreeze was uiteindelijk wel tevreden met zijn tweede plek. Draijer maakte geen fout en benutte zijn kansen optimaal en won terecht het kampioenschap in de D-klasse.