WBE op jacht naar jonge jagers

WOUDSEND - Wildbeheereenheid “de Marren” is op zoek naar jeugd. Vergrijzing ligt namelijk op de loer binnen het werkgebied van de WBE rond de meren in Súdwest-Fryslân.

,,Met deze vergrijzing worden niet de vele grauwe ganzen bedoeld, die de velden van ons land hier en daar behoorlijk 'grijs' kleuren. Uiteraard denken wij, als jagers zijnde, dat we dankzij de vele lichaamsbeweging in het veld de dans ontspringen, maar de haarkleur van steeds meer collega-jagers lijkt deze gedachte niet te bevestigen”, knipoogt Eeuwke Damstra van de WBE.

En serieus: de wildbeheereenheid staat te springen om haar kennis over te dragen aan jeugd om de vereniging en de jacht te continueren. Verjonging in het veld is broodnodig, samenwerken ook om bijvoorbeeld zwaardere bezigheden uit handen te kunnen geven.

En dat alles in een gezellige sfeer, zegt Damstra. De Nederlandse jager verandert steeds meer van 'benuttende' jager naar 'beherende' jager. De nieuwe natuurwet, die vanaf 2017 is aangenomen, zal dit bevestigen. Naast het werkelijke veldwerk komen er nog meer factoren op de wildbeheereenheden af zoals meer papierwerk, telgegevens van 't wild, beheersplannen en biotoopverbetering.

Harmjan Scholten hoopt als juniorjager bij WBE 'de Marren' met meer jonge nieuwe collega’s het veld in te kunnen. ,,Samen rietschermen of hoogzitten maken, wild tellen, biotopen verbeteren, broedgelegenheid creëren en als kers op de taart samen op jacht, na de jacht gezellig nababbelen en dit alles op positieve wijze uitdragen”.

Een belangrijk aspect is, zo zegt hij, dat het nuttigen van biologische artikelen en streekproducten steeds meer in trek raakt. ,,Het is al zo vaak gezegd, een mooi stukje geschoten wild is biologisch en duurzaam, dus er komt meer vraag naar wild.”

Scholten: ,,Het is mooi werk waarin de liefde voor de natuur, 't veld en de passie voor de jacht centraal staat. En wat is er nou mooier om dit samen met enthousiaste jonge jagers of jacht-geïnteresseerden aan te kunnen pakken.”

Samen met ervaren collega Damstra doet hij een oproep: ,,Ben of ken jij, een (geslaagde) jachtcursist en kom je uit de regio Súd-west Fryslân? Wees dan zo vrij om een kijkje te nemen op www.wbedemarren.nl en laat wat van je horen. Tevens hebben wij als WBE nu het 'juniorlidmaatschap' geïntroduceerd. Voor 15 euro contributie per jaar kun je jacht- en veldervaring opdoen, tot het uiteindelijke doel: het behalen van de jachtakte”.