LF 2018: Oudemirdum bruist van de verhalen

Balk - De Brink in Oudemirdum was vrijdagavond het kloppend hart van mysterieuze verhalen. De Balkster Courant liet zich meevoeren.

OUDEMIRDUM Op 26 januari barste het LF2018 feest los in heel Friesland met de avond van 2018 verhalen. Ook op de Brink, waar de bezoekers gastvrij worden onthaald. De dorpskern is sfeervol verlicht en vuurkorven branden naar hartenlust. Optredens van de band ‘Vocal Roses’ omlijsten de verhalen die door diverse vrijwilligers in en om bezoekerscentrum Mar en Klif worden verteld. Als eerste trekt Gosse Hylkema de aandacht bij een grote groep belangstellenden. Met zijn pet en zijn grijze haar en baard lijkt hij zo te zijn weggelopen uit het Friese verhaal dat hij vertelt.

,,Het begin van de Gaasterlandse bossen ontstond rond 1676”, zegt hij met krachtige stem. ,,Eerst beheerde familie De Wildt de bossen, daarna werd het bos eigendom van de familie Rengers. Een van hun nakomelingen, freule Constantia Johanna Rengers trouwde in 1834 met jonker Gerard Reynier Gerlacius van Swinderen en zo kwam het bos in het bezit van de Van Swinderens. Er was in die tijd veel vraag naar eikenschors. Vele huishoudens togen de bossen in op 21 mei, want dan kwam de sapstroom op gang. De bomen sproten dan weer opnieuw uit. De eikenschors werd gebruikt voor de leerlooierij, de handel werd tot in Amsterdam en Brabant afgenomen. Tot 1850 werd er doorgegaan met de leerlooierij en waren er inmiddels vele bomen gekapt. Van de bossen was niet zoveel meer over. Maar daarna werd er langzamerhand weer een groot bos aangelegd, zo rond de 1500 hectare. Anno 2018 genieten we nog altijd van al het moois dat die bossen ons te bieden hebben.”

Het is tijd voor een drankje in Grand Café ‘De Nostalgie’. Even opwarmen en genieten van de gezellige sfeer en de blije gezichten van kinderen en volwassen. Verhalen doen wat mensen. Het maakt ze kwajongensachtig, nieuwsgierig en vrij. Bezoekers staan vol verwachting geduldig in de rij om een volgend verhaal mee te maken. Deze keer is Popke Popma aan de beurt. De ‘smoute’ verteller uit Eastersee neemt ons mee naar een herberg tussen bos en weiland in de omgeving van Oudemirdum. ,,Het kasteleinsechtpaar is al op leeftijd en ze vinden het tijd worden dat hun dochter een jongeman trouwt”, zegt hij. ,,Het is een knappe meid waar alle mannen naar kijken. Maar ze wil alleen een man trouwen die echt voor haar strijdt, en geen ‘au’ hardop zegt. Een jongeman met een stads uiterlijk weet haar voor zich te winnen. Hij is sterk, en verslaat soms zelfs met één hand de boerenjongens uit het dorp. Hij is zelfs zo sterk, dat hij een muntstuk doormidden kan breken. Als hij op imponerende wijze alle kroeggangers eruit heeft gewerkt en een munststuk op de bar heeft gelegd - ter compensatie voor de verloren omzet - is het tijd om naar boven te gaan. Hij wil wel wat meer dan alleen de hand van de kasteleinsdochter vasthouden. Hij vraagt haar om haar ‘ja’ woord en ze reageert positief. Maar dan slaat de klok 12 uur ‘s nachts, en kijkt de jonge vrouw in de spiegel. Achter zich ziet ze twee hoorntjes op het hoofd van de jongeman verschijnen. Oh jee, ze is zojuist met de duivel getrouwd! Ze bedenkt een list. Ze laat hem haar lichaam nog wat verder verkennen, en op het moment dat hij denkt dat ‘het’ gaat gebeuren, grijpt ze hem bij zijn kruis en knijpt ze er hard in. ,,Au!” schreeuwt de duivel. ,,Je hebt luidop ‘au’ gezegd”, reageert de vrouw. ,,Dus trouw ik niet met je.” Ze pakt vervolgens het muntstuk van de bar en geeft het aan de dominee. ,,Verdeel dat maar onder de armen”, zegt ze. En zo loopt het verhaal dan toch nog weer goed af.”

Met een grote glimlach staan we daarna weer buiten. Nog even swingen op de klanken van een nummer van Carol Emerald, dat de Vocal Roses perfect ten gehore brengen. Dan is het tijd om naar huis te keren. Verbeeld ik het me? Is de Beukenlaan niet net iets donkerder dan anders en zie ik daar een jongeman met twee hoorntjes achter een boom staan? Fantasie doet rare dingen met een mens.

Amanda de Vries