Kinderdagverblijf Bernefleur al 20 jaar gezellig en vertrouwd

Balk - In een woonhuis in Balk startte twee decennia geleden kinderdagverblijf Bernefleur. Medewerkers Judith Kanninga en Geeske Hendriks-Boukes blikken terug.

BALK - ,,En ineens was het stil”, zegt Geeske Hendriks-Boukes als ik de deur van kinderdagverblijf Bernefleur open. Tien lieve snoetjes kijken me nieuwsgierig en enigszins verlegen aan. Even laten ze de fruithapjes en de drinkbekers voor wat ze zijn, maar dan wordt er weer verder gekeuveld. De ruimte aan de achterkant van het Talmahiem is licht en prettig ingericht. Aan de muur hangen slingers met daarop foto’s, namen en geboortedata van de kinderen die Bernefleur bezoeken of bezocht hebben. Trapauto’s van hout en een grote box met kleurige speeltoestellen sieren de kinderopvang. Na een korte pauze is het voor sommige kleintjes tijd om te gaan slapen, de anderen spelen graag weer verder.

Gestart met 2 kinderen

,,In 1998 begon het allemaal in een woning in de Hielkemastraat”, vertelt Judith Kanninga. ,,Ik zag een advertentie staan, solliciteerde en werd aangenomen. Het huis moest compleet worden omgetoverd tot een kinderdagverblijf. Dus schaften we onder andere veel speelgoed aan. We startten destijds met twee kinderen, al snel werd dit meer. In 1999 verhuisden we naar Talma Hiem, we zaten toen in een andere ruimte dan de huidige.” ,,Ik liep stage bij Bernefleur en ben uiteindelijk hier vast komen te werken”, legt Geeske uit. ,,We beleefden gouden tijden, met soms wel drie groepen tegelijk. Nu hebben we nog een groep, die uit maximaal 16 kinderen bestaat, dit aantal is gebaseerd op het aantal vierkante meters dat we hebben. We zijn iedere werkdag geopend van ’s ochtends zeven tot ’s avonds half zeven. Meestal is de groep een mix van jongens en meisjes, maar op vrijdag hebben we alleen jongens. Kinderen vanaf de leeftijd van zo’n twaalf weken tot vier jaar kunnen bij ons terecht.”

Moeilijke jaren

Kinderopvang heeft landelijk gezien moeilijke jaren gekend. Dit was in Balk niet anders. Na de nodige fusies opereert Bernefleur nu onder de vlag van organisatie Kids First, een stabiel en gezond bedrijf. Judith en Geeske werken er met veel plezier en vinden het fantastisch om de ontwikkeling van kinderen van zo dichtbij mee te maken. ,,Ik wilde altijd iets op kantoor doen of met kinderen”, zegt eerstgenoemde. ,,En het werd dus iets met kinderen. Ik hou van de afwisseling, geen dag is hier hetzelfde. We begeleiden baby’s, peuters en kleuters en het is altijd heel gezellig.” Geeske: ,,Je maakt letterlijk de stappen van kinderen mee. Ouders vertrouwen hun kostbaarste ‘bezit’ aan je toe, dat is nogal wat. Soms valt het afscheid van kinderen zwaar, maar zie je later weer terug in het dorp of als ouders een broertje of zusje bij ons naar de opvang brengen. Ze zijn eigenlijk nooit helemaal uit beeld.”

Naar Talma Hiem

Het ontbreekt de kinderen aan niets. Er zijn stapelbedden waar de ochtend- en middagslaapjes gedaan worden, en zelfs in de tuin staan bedden. Er wordt gespeeld, voorgelezen, gezamenlijk een boterhammetje gegeten en er zijn allerlei peuterprojecten. ,,Zo gaan we met Sint Maarten altijd met de kinderen vanaf twee en een half jaar oud naar de ouderen in Talma Hiem”, aldus Geeske. ,,Dan zingen de kinderen liedjes en je ziet hoe de ouderen daar van genieten. Het is gewoon een hele mooie combinatie, jong en oud. En met de lift naar boven en beneden is een feestje voor de kleintjes. Dat is op zich al een hele belevenis.” ,,Net zoals het winnen van de ‘Tomke’ voorleesprijs, een aantal jaren geleden”, vertelt Judith. ,,De prijs bestond uit een Tomke voorstelling hier op de opvang. Ook hebben we een kaart gekregen van Willem Alexander, als dank voor onze felicitaties voor zijn verjaardag. Dat vonden we heel bijzonder.”

Jubileum

Voor het jubileum van Bernefleur - op zaterdag 27 januari van ’s middags half twee tot half vijf - staat de deur van de opvang wagenwijd open. ,,Kinderen die ooit bij ons in de opvang hebben gezeten, ouders, oud-medewerkers, ze zijn allemaal welkom”, zegt Judith. ,,De eerste kinderen zijn nu al 20, dat is zo’n apart idee. We verwachten veel mensen, via facebook hebben we een uitnodiging verstuurd, maar je kunt niet iedereen bereiken. We hopen op een hele leuke middag waarbij we volop naar elkaars verhalen en ontwikkelingen kunnen luisteren. Vertrouwd en gezellig, dat is waar we met Bernefleur nog steeds voor staan.” Amanda de Vries