Goedheid: camera voor Syrische fotograaf

WOUDSEND - Dat er nog veel goedheid bestaat in de wereld, bleek afgelopen week. Een aantal mensen reageerde op het artikel over Mohammad Alshehaza die in Syrie fotograaf was en bij de Balkste Courant, het Sneeker Nieuwsblad, de Jouster Courant en de Zuid-Friesland van NDC Media groep een soort stage gaat lopen.

Mohammad heeft alleen een telefoon en moet daarmee fotograferen. Twee mensen boden echter aan dat hij hun camera mochten hebben. Catharina-Dorinde Rypkema uit Sint Nicolaasga was de eerste die dat aanbood, Andries Tjerkstra uit Sneek de tweede. Toen was de afspraak met haar echter al gemaakt. De redacteur van de Balkster Courant en Catharina-Dorinde togen vrijdag naar het huis van Mohammad en zijn gezin. Daar wachtte naast een heel blije fotograaf ook een feestmaaltijd. ‘Jullie zijn onze gasten en onze deur staat altijd voor ons open,’ herhaalde het gezin bij herhaling. Overigens hebben enkele buurkinderen dat ook al ontdekt, zij zijn ook regelmatig bij het gezin te vinden.

Door het artikel zijn er in het dorp ook mooie contacten gelegd. ‘En we zijn beroemd aan het worden,’lachen hij en zijn vrouw. Toen ze ergens zaten werd er over hen gesproken merkten ze en ze worden aangesproken op het artikel en wat Mohammad graag wil doen in Nederland. Ook voor zijn vrouw, die apotheker was, wordt gekeken naar mogelijkheden om weer aan het werk te gaan. Als de beelden van een totaal vernield Raqqua weer binnenkomen valt het echtpaar overigens weer stil. En op de vraag of ze terug zouden willen zegt zij:’Liever vandaag dan morgen, maar nu kan dat niet.’