Oer Schubert

Balk - Zondagmiddag 21 januari om 15.30 uur organiseert het NUT Gaasterlân- Sleat de voorstelling “Oer Schubert” door Henk Zwart en Herman Peenstra .

“ OER SCHUBERT “ is een onderhoudend, informatief en tragikomisch verhaal over een groot componist waarover we weinig (zeker) weten. Na het succesvolle muziektheaterprogramma “Lytse Fryske Winterreis”, gebaseerd op Schuberts liederencyclus Winterreisse, presenteren Henk Zwart en Herman Peenstra hun nieuwe programma “ OER SCHUBERT “.

Wie was Franz Schubert (1797-1828) eigenlijk, waar haalde hij zijn inspiratie vandaan, hoe stond hij in het leven, wat vond hij van andere componisten, wie waren zijn grote voorbeelden en wat betekende hij in zijn tijd voor anderen? Er zijn boekenkasten vol geschreven over Franz Schubert, over zijn leven, zijn (ongelukkige) liefdes, over zijn muziek ........maar wat is waar? In “ OER SCHUBERT “ krijgt Franz Schubert (bij monde van Henk Zwart) de gelegenheid om een aantal misverstanden rond zijn persoon uit de wereld te helpen. Het verhaal over de grote componist wordt muzikaal gelardeerd en geïllustreerd met bekende en minder bekende Schubert liederen die voor dit programma in het Fries zijn vertaald.

Herman Peenstra bespeelt naast zijn vertrouwde accordeon ook de piano. Henk Zwart maakte na zijn Theateropleiding meer dan 20 jaar deel uit van Theatergroep Suver Nuver. Hij regisseert muziektheatervoorstellingen (de Friestalige opera Keapmanskeunsten) en zingt zowel klassiek als hedendaags repertoire. (“de IJsvorstin” van Tryater, “het Oog van Leonardo” van Egon Kracht en “de Mattheus volgens Henk”)Door zijn theaterachtergrond te combineren met zijn passie voor zingen, maakt hij een oud verhaal weer nieuw.

Herman Peenstra heeft een klassieke conservatoriumopleiding gevolgd. Hij speelt in wereldmuziekensemble RemoliNo en zigeunertrio Baro Drom en was betrokken bij uiteenlopende projecten als Pake Sytse en het koorproject van Hoite Pruiksma in Laaksum. Hij componeert, arrangeert, speelt en zingt en heeft onlangs 23 gedichten van Edgar Allen Poe in het Fries vertaald en op muziek zet.

Toegangskaarten: voor leden € 14. =/niet leden €16. =/CJP en tot 16 jaar €10. = zijn verkrijgbaar bij Schildersbedrijf Klijnsma, van Swinderenstraat 44 te Balk en bij aanvang van de voorstelling aan de zaal. Tevens zijn de toegangskaarten te bestellen via nutgaasterlan-sleat.nl > vanplan.nl