Jelle van Loon Balkster van het jaar

BALK - Tijdens de druk bezochte nieuwjaarsreceptie in ’t Haske te Balk op donderdag 11 januari is Jelle van Loon uitgeroepen tot Balkster van jaar. Daarmee is hij de eerste persoon die daarvoor de Balkster “Bûterblom” in ontvangst mag nemen.

Van Loon is volgens de mensen die hem hebben voorgedragen een echte vrijwilliger in hart en nieren. Naast het gezinsleven en zijn drukke baan als vrachtwagenchauffeur, is Jelle actief bij de Lutskedagen, het team vrijwilligers dat ieder jaar zorgt voor de gezellige braderieën in Balk. Ook bij het verkeersregelaars team helpt Jelle graag mee als er activiteiten zijn waarbij verkeersregelaars nodig zijn, tegenwoordig is dat bij veel activiteiten het geval. Tevens is hij jaren lang actief geweest in ’t Haske door allerlei hand-en-spandiensten te verrichten. Daarnaast is hij al 20 jaar lang bijna ieder weekend te vinden in de sporthal bij volleybalclub DBS Balk, daar is onder andere scheidrechter.

Met recht dus Balkster van het jaar. Daarvoor ontving Jelle uit handen van Josha de Vries namens plaatselijk belang Balk Vooruit de eerste Bûterblom, een bijzondere prijs ontworpen door Rienk Steunenbrink uit Balk. De Bûterblom refereert aan de boterhandel waardoor Balk mede ontstaan is en ook belangrijk, ontwikkeld en verder gegroeid is. De steel van de Bûterblom is een boterboor. Hiermee werden proefmonsters uit de vaten genomen en vervolgens werden de vaten met de hamer weer dicht gemaakt. Op de drukknop is het familiewapen te zien van de ‘boterfamilie’ Poppes, ze waren belangrijk voor de boterhandel in Balk, er zijn vandaag de dag nog op diverse panden in Balk elementen te zien die van de boterhandel afkomstig zijn. Een eervolle prijs die met trots gedragen mag worden door de Balkster van het jaar Jelle van Loon.

Tijdens de nieuwjaarstoespraak met daarin een klein overzicht van gebeurtenissen in 2017, kwam naar voren dat Balk er als dorp goed voor staat, er word veel geïnvesteerd door de gemeente om Balk toekomstbestemming te maken en ook aantrekkelijk te houden, ook voor toeristen. Tevens werd duidelijk dat de vrijwilligers onmisbaar zijn. Er zijn zeer regelmatig activiteiten en deze worden grotendeels opgezet en uitgevoerd door vrijwilligers.