Manege na brand mogelijk maand dicht

HARICH - De twee kantines en de twee bakken in manege Gaasterland in Harich zijn onbruikbaar door de felle brand die op nieuwjaarsdag in het onderkomen uitbrak. Dit zegt voorzitter Romke Falkena.

‘We hoopten eerst dat we binnen een paar weken wel weer los konden in één van de bakken, maar er is na nadere inspectie veel meer aan de hand dan we dachten. Het kan dus wel een maand duren, voordat we weer los kunnen. Er moet een constructeur in, alles moet schoongemaakt van voor tot achter, omdat er werkelijk overal roetaanslag is. Op het grote dak zijn alle platen verschrompeld door de enorm hitte die er ontstaan is. Bovendien hangt het van mensen die alles kunnen herbouwen af, hoe snel alles gaat.’ Volgens hem hangt veel ook samen met verschillende andere zaken. ‘Het pand moet weer vrijgegeven, de verzekering moet nog beslissen. En er wordt nog forensisch onderzoek gedaan.’ Het vermoeden is nu toch dat in de keuken de brand is ontstaan, mogelijk door kortsluiting.

Hulp van omringende maneges

Volgens Romkema hebben omringende maneges allerlei hulp aangeboden. ‘De wedstrijden die hier op het programma stonden worden afgelast. Maar anderen pakken dat nu op.’ Het bestuur spreekt de hoop uit dat de manege voor de grote selectiewedstrijden van komend jaar weer klaar zal zijn.

De schouders er onder

Dat de brand heel veel impact heeft gehad voor de groep die de voorziening er 20 jaar geleden met eigen geld en eigen kracht heeft neergezet is duidelijk. ‘We zijn zondagavond met een grote ploeg samen geweest. Toen hebben we besloten dat we er met elkaar weer tegenaan gaan. En kost dat wat extra centen, dan zorgen we er voor dat die er ook komen. We willen er voor zorgen dat wat er voor terugkomt nog beter is dan het voor de brand was.’ Speciaal voor dat doel is nu ook een crowdfunding opgezet die te vinden is op Facebook van de manege. ‘Iemand die de manege een warm hart toedraagt en iets wil bijdragen om hem weer te herbouwen, kan daar terecht. Dat gaat zo in de moderne tijd,’stelt Falkena. Volgens hem heeft iedereen die bij de manege betrokken is een behoorlijke klap gehad van de brand die zo verwoestend was. ‘Maar de één verwerkt het meteen en bij de ander komt de klap veel later.’ Meintje Haringsma