Expositie Schilderen met wol

BALK - In de bibliotheek van Balk is van 28 december tot 24 februari een expositie van Pytsje Cuperus te zien waarin zij laat zien hoe ze schildert met wol.

Pytsje is opgegroeid in een klein dorpje aan de Fryske waddenkust. De Waddenkust en Waddenzee zijn in haar leven van grote betekenis geweest. Deze omgeving bood haar rust en ze kon intens genieten van de kleuren, de geuren en de geluiden van het Wad. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ze zich grotendeels door het Wad/ de zee laat inspireren bij het maken van haar wolschilderijen. Haar eerste wolschilderij werd tijdens haar eerste expositie in Moddergat (aan de waddenkust) als eerste verkocht en zo begon haar loopbaan als kunstenaar. Ze is een autodidact. Ze heeft workshops gevolgd om zich de techniek van het wolschilderen eigen te maken. Ze schildert met gekleurde en gekaarde schapenwol en maakt daarbij gebruik van de techniek droogvilten, vilten met een viltnaald.

Rust

“De rust die ik vond en nog steeds vind in de omgeving van de Wadden, ervaar ik ook bij het wolschilderen. Het is een vorm van mindfullness die maakt dat ik dichter bij mezelf kom en dit weerspiegelt zich in mijn schilderijen.” Om ook anderen te laten kennismaken met het de techniek droogvilten, waarmee ze haar wolschilderijen maakt, geeft ze regelmatig workshops. Belangstellenden kunnen zich hiervoor opgeven. Ook maakt ze in opdracht wolschilderijen. De expositie is te zien van 28 december tot 24 februari in de bibliotheek van Balk tijdens de openingsuren : dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur