Twee nieuwe boeken Henriëtte Hemmink: liefde van haar leven stierf onverwacht

KOUDUM - Schrijfster Henriëtte Hemmink maakte een moeilijke tijd door. Haar grote liefde Ronald van Galen stierf in 2016 onverwachts. Schrijven is haar steun en toeverlaat.

Ondanks alle tegenslagen van de afgelopen tijd, oogt Henriëtte Hemmink opgewekt en is ze enorm dapper. ,,Ik ga verder”, zegt ze, ,,ook al ben ik nog steeds verdrietig om het overlijden van Ronald. Zijn plotselinge dood (Ronald stierf aan een hartstilstand terwijl Henriëtte naast hem in bed lag, reanimeren mocht niet meer baten, AdV) leverde mij een traumatische ervaring op, maar ik ben fantastisch opgevangen door alle hulpverleners van de diverse instanties. Hij is energetisch nog altijd bij me en helpt me mijn leven verder te leven, daarbij speelt boeken schrijven een grote rol.”

120 boeken op haar naam

Henriëtte heeft al 120 boeken op haar naam staan, en daar komen in 2018 – bij uitgeverij Aspekt - twee nieuwe titels bij. Zo verschijnt in januari Geheime Prinsenkinderen, eerherstel voor een prins? ,,Het is een thriller waarin echte onderzoeksfeiten zijn verwerkt”, legt Henriëtte uit. ,,Onverwachts belanden twee documentairemakers, Brecht van Buuren en Tjebbe Zeelstra in een spannend avontuur, terwijl hun onderzoek naar secundaire bewijzen van de nazaten van prins Hendrik verdergaat. Uit onderzoek blijkt dat de elite deze ‘boerse’ prins Hendrik, niet zo mocht.

Boerse prins Hendrik

Hendrik had geen boodschap aan elite en etiquette. Uit een dagboekfragment van een kamerheer blijkt dat Hendrik beseft dat de elite zich stoort aan het feit dat hij zich niet conformeert aan de poppenkast, die voor hem ledigheid betekent en niets anders betekent dan jezelf belangrijk maken. Voordat Ronald stierf, was ik al een tijd met het boek bezig. Ik zat in diverse radio- en tv programma’s en toen bleek dat er veel belangstelling voor het nog te schrijven boek was. Ronald hielp me door allerlei archieven door te spitten en op internet de nodige informatie op te zoeken. Ook diverse advertenties in kranten en notariële akten leidden naar prins Hendrik en zijn nazaten.”

Geheime prinsenkinderen

De Koudumer schrijfster werd steeds meer het onderzoek ingezogen en beleefde veel plezier aan het schrijven van het spannende verhaal, dat zich in Fryslân afspeelt. ,,Door de reacties die ik kreeg van de geheime prinsenkinderen loopt een rode draad; bijna allemaal voelen ze een leegte omdat ze niet weten van wie ze afstammen. Het was voor mij ook onbekend terrein, ik dook in een wereld die ik absoluut niet kende!'

Bizar: twee uur later overleed hij

Het bizarre aan het schrijfproces was, dat Ronald op 7 augustus 2016 besloot om opeens al zijn bevindingen naar aanleiding van zijn onderzoek te evalueren en uit te werken. Daarnaast printte hij van alles voor mij uit. Hij was moe, dus vroeg ik hem waarom hij niet stopte. Hij antwoordde: ‘Het moet af, jij moet het hebben.’ Om 21.35 uur stuurde hij mij alles per mail. Hij schakelde zijn laptop uit en vroeg aan wie ik het boek zou opdragen. Twee uur later overleed hij. Drie weken na de begrafenis ben ik verder gegaan met het verhaal waarvan ik 78 bladzijden geschreven had. Toen pas opende ik Ronald zijn laatste mail die hij twee uur voor zijn dood stuurde en waarin ik de belangrijke informatie voor het boek aantrof. Tijdens het schrijven van dit boek was alles zo vertrouwd. Alsof hij nog bij me was. Nu is de pijnlijke leegte tastbaar. Maar ik ben heel trots op het feit dat we dit boek samen hebben gemaakt. Een foto van mijn moeder als 4-jarige siert de cover, Mildred Zijlstra, de niet erkende dochter van prins Bernhard, schreef een indrukwekkend voorwoord, en op de achterflap komt een foto van Ronald en mij te staan. Graag wil ik benadrukken dat de verhalen over echte geheime prinsenkinderen gaan. En ik hoop dat mensen het met veel plezier zullen lezen.”

Nieuw boek

In maart 2018 verschijnt nog een boek van Henriëtte haar hand: The Promise, Orde fan de Swan. ,,De feiten van dit onderzoek en de ontdekking kreeg ik aangereikt van onderzoeker Eelco de Boer”, vertelt Henriëtte. ,,Ik werkte al eerder met hem samen voor het boek ‘Het geheim der eersten’ (ook wel de Da Vinci code van Fryslân genoemd, AdV). The Promise is meer dan een zoektocht naar archeologische geheimen die over de aarde verspreid liggen. Het is vooral een meeslepende roman over mensen die op subtiele wijze gemanipuleerd worden. Een verhaal over unieke ontdekkingen! Twee journalisten, Nora en Rudmer, ontmoeten elkaar per toeval op een bijzondere locatie. Ze gaan op zoek naar een oude brief, maar komen zonder dat te beseffen een geheime orde op het spoor. Dat leidt tot een lugubere vondst. Een collega journalist die na het lezen van het boek: 'Ligt Troje in Engeland', zelf een onderzoek is gestart, vindt bewijzen waaruit blijkt dat de de bakermat van de de Griekse beschaving in Nederland begonnen is. Moet de geschiedenis herschreven te worden? Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het zou weleens de waarheid kunnen zijn. In het boek staan talloze kaartjes en foto’s waarbij je als lezer kunt denken: oh zit dat zo? Het betreft een echte ontdekking die door middel van een spannend verhaal de wereld in gebracht wordt.”

Boek over liefde tussen mij en Ronald

Na het verschijnen van de twee boeken blijft Henriëtte niet stilzitten, zo is haar plan. ,,Ik wil graag een boek over de liefde tussen mij en Ronald schrijven”, zegt ze tot besluit. ,,Wij hadden alleen maar geluk en plezier samen, maar waren niet afhankelijk van elkaar. We voelden ons volkomen veilig bij elkaar, daarom vertrouwden we onszelf elkaar toe.” Amanda de Vries