‘Er is veel ellende’

BALK - De kerstvrouwen weten het uit eerste hand: er is veel ellende. Om die ellende wat te verzachten zorgen zij ervoor dat mensen even een opsteker krijgen. Zo brengen ze pakketten met voedsel rond en geven ze allerlei andere fijne momentjes weg die ze ook weer van sponsoren hebben gekregen.

‘Dit jaar hebben we het wel even wat anders aangepakt. We hebben iedereen gevraagd of ze mee wilden helpen de pakketten te vullen door wat lekkere dingen te kopen voor de medemens. Daarbij konden mensen kiezen uti 3 soorten pakketten. Een beetje brutaal vonden we dat zelf ook wel, maar mensen komen gul geven.’ Op het moment dat de woorden zijn uitgesproken staat er al weer iemand voor de deur. Met een kerstbrood, koekjes en roomboter. ‘We hebben nu al 45 aanvragen voor een lichtpuntje. Dat is veel. Daarom hebben we mensen gevraagd of ze lekkere dingen wilden kopen voor hen die we zo’n pakket gaan brengen. Thee, koffie of sap, koekjes en chocolade brengen de een troost. Een kerstbrood, roomboter, chocolademelk en slagroom de ander. In het derde geval kunnen mensen wijn of bier, nootjes en kaas of droge worst brengen. Vorig jaar maakten de dames bovendien een hele partij kerststukken. Dat hoeft dit jaar niet meer: Annie de Jong heeft zich spontaan aangemeld met nog twee talenten en zorgt er voor dat de stukken gemaakt worden.

De dames zijn zelf best overrompeld door wat er weer allemaal wordt gegeven. ‘Dat is ongelooflijk. Mensen zijn zo ongelooflijk lief. Maar ook winkeliers komen met allerlei prachtige geschenken.’ De aanmeldingen komen ook niet alleen meer uit de gemeente, maar zelfs uit Bolsward en Leeuwarden. Dat mag allemaal van de dames, want wie het nodig heeft, krijgt iets. De aanvragen voor opstekers variereren van bezorgde kleinkinderen tot hele groepen mensen die vinden dat iemand of een gezin echt die opsteker verdient. ‘Vrijdag gaan we de pakketten maken. Dat doen we dan met de Kerstvrouwen alleen, omdat we dan ook gaan praten over de individuele aanvragen. Dan wordt het ook veel tastbaarder. Vanaf 18 december gaan de dames op pad met de zaken die iemands leven voor een moment wat mooier moet maken.