‘Wij zorgen voor een waardig afscheid’

HARICH - Ruud Brouwer werkt al 38 jaar als uitvaartverzorger, waarvan 17 jaar als zelfstandige, in het midden van het land. De liefde voor de Friese Gerdien bracht hem echter naar Harich en nu biedt hij ook zijn diensten aan in De Fryske Marren. Respect, deskundigheid, waardigheid en aandacht voor de wensen van de overledene en de nabestaanden staan bij Brouwer Uitvaartzorg “de Fryske Marren” centraal.

Ruud noemt zijn werk ‘prachtig.’ “Niet omdat het mooi is als mensen overlijden natuurlijk, maar wel omdat Brouwer Uitvaartzorg er voor kan zorgen dat er op de juiste manier afscheid wordt genomen en wensen van zowel overledene als nabestaanden zoveel mogelijk worden ingewilligd. Mensen zijn heel kwetsbaar, maar ook heel open in dergelijke situaties. Wat voor ons telt is dat we hen het gevoel geven dat we er voor hen zijn”.

"Heel praktisch gezien kunnen wij alles regelen voor een begrafenis of crematie. Omdat wij een relatief klein bedrijf zijn heeft u altijd met ons te maken en niet met steeds verschillende mensen”.

“Is iemand overleden dan is zijn wij vanzelfsprekend 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Na een melding van overlijden gaan we meestal eerst de overledene verzorgen. Daarna gaan we in gesprek met de nabestaanden om ervoor te zorgen dat de uitvaart volgens wens verloopt. We nemen daarvoor ruim de tijd. Bij dat laatste hoort natuurlijk de keuze voor opbaren. Hier in de buurt gebeurt dat meestal thuis of in De Cirkel in Balk. Maar ook de keuze voor de uitvaartkist, de rouwauto en de rouwkaarten maken daar deel van uit. De nabestaanden hebben daarin alle keuze. Het gaat erom dat de uitvaart loopt zoals zij dat willen en zoals de overledene dat soms al heeft aangegeven”.

Brouwer Uitvaartzorg levert bijvoorbeeld massief houten of rieten kisten, maar heeft ook hele mooie aan de buitenkant gestoffeerde kisten, in verschillende kleuren en designs, o.a. ontworpen door Janneke Brinkman-Salentijn.

De rouwkaarten maakt Brouwer zelf, waardoor ze vaak wat persoonlijker zijn. De onderneming heeft officiële dragers tot zijn beschikking, maar de familie mag natuurlijk ook zelf de overledene uitdragen en begeleiden naar diens laatste rustplaats. Het kostenplaatje wordt ook besproken. ‘Als mensen van tevoren niet weten wat alles gaat kosten, kunnen ze voor verrassingen komen te staan. Daarom vinden we het belangrijk daar transparant in te zijn.’

De gesprekken doen Ruud en Gerdien tegenwoordig samen. Omdat Gerdien merkte dat ze een rol kan spelen in het aanhoren van het verhaal en de herinneringen aan de overledene en het vertalen van de emotie daarachter in de afscheidsceremonie. Ze helpt desgewenst een verhaal over de nabestaande op papier te zetten en zoekt samen met hen naar de juiste muziek. Brouwer Uitvaartzorg “De Fryske Marren” heeft een eigen facebook-pagina, daarop zijn veel tips en informatie te vinden, o.a. mooie uitvaartmuziek. “We kunnen ook hulp verlenen bij het maken van een powerpoint presentatie”. De dagen voorafgaande aan de uitvaart hebben we regelmatig contact want niet alle beslissingen hoeven op de eerste dag genomen te worden. En we lopen de hele uitvaart nog een keer door met de familie op de dag of avond voorafgaande aan de uitvaart. Zodat de familie precies weet wat er gaat gebeuren. Want op een goede manier afscheid nemen van een geliefde helpt nabestaanden enorm”.

Laatste wens boekje

Soms willen mensen zelf hun uitvaart regelen. We hebben daarvoor speciale “Laatste wens boekjes”, waarin iedereen zelf in kan vullen wat zijn of haar wensen zijn. Wij helpen ook graag vrijblijvend bij het invullen en iedereen kan zo'n gratis boekje bij ons aanvragen. Een mailtje (info@begrafenisondernemingbrouwer.nl) of telefoontje (0514-602342) is voldoende.”.

Speciale uitvaarten

Door de ruim 35 jaar ervaring heeft Ruud Brouwer ook ervaring met bijzondere uitvaarten als repatriëring waarbij iemand bijvoorbeeld naar het land van geboorte terug wordt gebracht, hele grote uitvaarten met honderden familieleden en belangstellenden of militaire begrafenissen.

Voor iedereen

Brouwer Uitvaartzorg “de Fryske Marren” werkt voor iedereen, ongeacht waar u verzekerd bent. “Het verschil tussen ons en grote uitvaartbedrijven is dat wij niet standaard werken maar alles toespitsen op de individuele wensen. Het belangrijkste blijft voor ons dat de nabestaanden zich gesteund voelen in een tijd die heel moeilijk is”.

Meer informatie via www.begrafenisondernemingsbrouwer.nl