Echtpaar Bokma 65 jaar getrouwd

BALK - Het echtpaar Wietze Bokma (88) en zijn vrouw Joke Bokma-Stegenga (eveneens 88) waren maandag 65 jaar getrouwd. Dat werd in huiselijke kring gevierd.

De echtelieden zijn beide in Harich geboren en zaten samen op de lagere school. Later gingen ze naar dezelfde gereformeerd kerk en ook naar catechesatie. Op hun 18e kregen ze volgens hun enige dochter Tettie verkering en toen ze 23 jaar waren stapten ze in het huwelijksbootje.

De deur stond altijd open

‘Mijn vader groeide op op de boerderij aan de Lykwei (Spital) in Harich,’ vertelt ze daarover. Omdat mijn vaders vader al geruime tijd ziek was, nam het jonge stel de boerderij over. Op die boerderij was het een komen en gaan van mensen en van kinderen, want iedereen was er altijd van harte welkom herinnert Tettie zich. ‘De deur stond altijd open.’ Toen de beide echtelieden hun 50-jarige levensjaar hadden bereikt, stopten ze met het boerenbedrijf. Hij ging bij Van der Heide werken, wat nu Bergsma Vakman is. Zij zette haar krachten in bij Talma Hiem. En 11 jaar later werd het tijd om de genieten, want toen kon hij met de Vut. ‘Vanaf toen hebben ze enorm veel leuke dingen gedaan samen. Veel reizen gemaakt. Naar onder andere Israel, Amerika en Spanje. Maar ook veel gefietst en genieten van de bossen. En mijn moeder was gek op tuinieren en harndwerken.’ Helaas is dat nu allemaal niet meer mogelijk. ‘Mijn moeder leeft niet meer in de dag,’ zegt Tettie daarover.

Veel aandacht

Omdat haar vader altijd heel erg sociaal actief was en veel mensen bezocht, krijgen ze die aandacht nu dubbel en dwars terug. ‘Ze krijgen enorm veel kaarten onder andere van mensen van de kerk.’ Het stel woont inmiddels in Talma Hiem, heeft 3 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. ‘Toen mijn ouders 50 jaar getrouwd waren, hebben ze dat heel groot gevierd op Welgelegen met onder andere alle broers en zussen van hen die toen nog leefden.’ Dit jaar werd in kleine kring teruggekeken op een mooi en lang huwelijk. ‘En er was een brief van de Koning. Dat vond mijn vader wel heel speciaal.’ Was die koning langskomen dan had hij een zeer goed geklede Wietze Bokma aangetroffen, stelt zijn dochter. ‘Mijn vader heeft er altijd erg van gehouden om er goed en verzorgd uit te zien. Als hij op zaterdag nog naar Van der Heide moest, trok hij steevast altijd een nette broek aan. Dat uiterlijk heeft hij altijd belangrijk gevonden.’