Gemeente vermoordt alle leven in vijver

BALK - Een slagveld van dode vissen, kikkers en andere dieren die al in de winterslaap waren. Zo omschrijven omwonenden de situatie nadat de gemeente op 3 november veel te diep met een maaiboot in de vijver van de Bauke Boersmastrjitte heeft gehekkeld.

Vissen, kikkers en andere dieren liepen enorm diepe wonden op en stierven eraan na vaak een lijdensweg. Een dikke week later komen er namelijk nog steeds dode vissen naar boven drijven. De buurt is woest en heeft B&W en de raad ter verantwoording geroepen met een brief.

Vorig ook niet goed gegaan

‘Net als vorig jaar is het hekkelen van onze vijver volledig verkeerd gegaan. De gemeente was te laat, het werk werd te machinaal gedaan en ook te artistiek. Maar ook zeker niet volgens de gemaakte afspraken,’ stellen de buurtbewoners. Een zogeheten maaiboot werd 3 november te water gelaten in de vijver en maaide daar veel te diep. De meeste vissen, kikkers en ander levend goed waren al in de winterslaap en werden gewoonweg vermoord. De watertemperatuur was te laag, de vissen al verstopt onder de al gestorven en weggezakte planten. De meeste vissen had daardoor geen kans om weg te komen, raakten beschadigd door de messen, maar de meesten stierven niet direct aan hun verwondingen. Bij een Koi karper lag de zwemblaas eruit, die kon dus niet meer duiken. ‘Het was niet om aan te zien,’aldus Ans Hellemons die namens de bewoners van de Bauke Boersmastrjitte, de Minne Jeltestrjitte, de Sate Steenbergenstrjitte en meer mensen in de omgeving spreekt. De hele week komen er steeds meer dode vissen bovendrijven. De kleine exemplaren werden door meeuwen meegenomen en op het gras of de stoep opgegeten. Op 10 november kwamen twee medewerkers van de gemeentelijke buitendienst en namen een emmer vol dode exemplaren mee. In hun emmer onder andere een dode snoek, baars, kapers, mudhonden en witvis.

Hekkelen heeft geen zin

De omwonenden vinden bovendien dat het hekkelen niet alleen helemaal verkeerd is gegaan, het heeft ook geen zin. ‘Het groen wat is gemaaid in de vijver bestaat voor 80 procent uit krabbescheer. Dat kun je er zo met de hand uit trekken, omdat het amper wortelt in de modder. Water met krabbenscheer is bovendien altijd helder en vrij van algen.’ De toestand die gemeente bovendien achterlaat is alles behalve hygienisch. Het groen uit de vijver, dat er dus al een week ligt. zit vol met dode dieren en honden storten zich daar vol verve op.’ De buurt wil dat er in de toekomst ecologisch gemaaid wordt. ‘Daar zijn voorbeelden van die zo 1 op 1 overgenomen kunnen worden voor onze vijver en vaak ook voor andere vijvers in de gemeente.’

Het moet en zal anders!

De buurtbewoners zijn deze moordpartijen zat en stellen in hun brief dat het volgend jaar anders moet en ook zal gaan. ‘Dit is niet de eerste keer dat wij als bewoners en wandelaars reageren. Het was een beschamende vertoning en totaal onnodig dat dit gebeurde.’ De contactambtenaar van de gemeente zou vorige week langskomen om de kwestie te bespreken, maar heeft dat nagelaten. Volgens de bewoners staat er nu wel een ontmoeting met hem op het programma.

Reactie gemeente

De gemeente geeft aan dat ze kijkt hoe dit in de toekomst zal worden voorkomen.