Bijzondere fotografie in Sloten

SLOTEN - Op 1 september opent Museum Sloten haar deuren voor een nieuwe en unieke expositie volledig gewijd aan de fotografie. Deze fototentoonstelling is samengesteld door Laura Zwaneveld en heeft als titel; CLOSE-UP.

Een groep bekende en voornamelijk uit Friesland afkomstige of hier woonachtige fotografen tonen binnen dit thema hun werk dat tot stand kwam met heel uiteenlopende technieken. Een aantal fotografen heeft gewerkt met camera’s en werkmethodes uit vroeger tijden, soms in combinatie met de nieuwste technologie. Hiermee wordt een relatie gelegd met de historische collectie in het museum die onder andere bestaat uit een zeldzame verzameling toverlantaarns. Deze ‘laterna magica’ stond namelijk aan de basis van de latere uitvinding van fotografie en film.

In relatief korte tijd zijn de ontwikkelingen razendsnel gegaan. Film en fotografie zijn van een zeldzame bijzonderheid uitgegroeid tot gemeengoed. Betaalbare digitale camera’s en de smartphone dragen er sterk aan bij dat tegenwoordig bijna iedereen zich steeds meer actief bezig houdt met fotograferen. Voor professionele fotografen bood deze snelle digitale ontwikkeling een scala aan nieuwe technische en artistieke mogelijkheden.

Naast deze enorme opmars van de digitale fotografie grijpen kunstenaars tegenwoordig toch ook weer terug op oude technieken en ambachten. Zo ontstaan bijzonder interessante mengvormen in verschillende technieken. De expositie in Sloten biedt het publiek de kans het effect van deze verschillende technieken zelf te ervaren.

De tentoonstelling CLOSE-UP laat een fascinerende variatie aan werk zien, gemaakt met onder andere grootformaat camera, stereobeelden en glasnegatieven, een 19e -eeuwse houten camera, en technieken als zoutdruk, cyanotype, van Dyke en lithografie.

Binnen het thema hebben een aantal fotografen typisch Friese onderwerpen gekozen als bijvoorbeeld Het Wad, de laatste keer kievietseieren zoeken of afscheid van het Bildt.

Van 1 september tot 31 oktober is in Museum Sloten het werk te zien van Annemarie van Buuren, Caroline Penris , Gitte Brugman, Baukje Venema, Geertjan Plooijer, Laura Zwaneveld en Pieter Postma. De opening is op 1 september van 16.00 tot 18.00 uur.

Laura Zwaneveld Het Wad