‘Net alsof er een mens uit mijn leven is’

BALK - ‘Ik hoop in mijn leven nog één ding en dat is dat ik mijn poes weer terug mag krijgen.’ Dit zegt de 87-jarige mevrouw Akkerman uit Balk. Twee weken geleden liet ze het diertje er even uit, maar ze zag hem vervolgens nooit meer. Nu wil ze er alles aan doen om hem terug te krijgen. ‘Het is net alsof er een mens uit mijn leven is verdwenen. Ik mis hem zo,’ zegt ze daarover.

De poes kwam 2,5 jaar geleden bij haar. Het dier is nu inmiddels 6, maar woonde ergens waar andere katten haar steeds moesten hebben. Toen haar werd gevraagd of zij het dier niet wilde opnemen zei ze snel ja. ‘En het is zo’n lief beesje. We deden alles samen. Hij lag altijd op mijn schoot als ik op de bank zat. En hij was zo zacht.’

Ze heeft al overal gezocht, de dierenarts ingelicht en Amivedi ingeschakeld. Maar niemand schijnt te weten waar het diertje zich bevindt. Daarom doet ze nu een oproep in de krant. Met een beloning voor degene die het beest vindt. ‘De dierenarts zei dat hij soms wel 2 maanden duurt voordat zo’n beestje weer terug is bij het eigen huis. Maar dat duurt wel heel lang.’ Aan andere uitkomsten wil ze nog niet eens denken.

Op de avond dat ze de driekleur poes met cyperse tekening, met een wit befje en witte poten (en een zwart vlekje bij de voetkussentjes op de linkerachterpoot en een geringde staart) was het rustig op het Westeind waar ze woont. ‘Daar keek ik altijd wel naar, of het vertrouwd was. Het voetbal is nog niet aan de gang, verder is het rustig. Dus ik dacht dat het wel kon. Het is een huiskat, maar ik merkte de laatste tijd steeds vaker dat ze eruit wilde. Dan keek ik even op het rustig was en was het dat dan mocht ze er van mij wel uit. Met 1,5 uur was ze dan ook weer terug. Ik dacht altijd al, je gaat ook niet zover weg.’ Bij terugkomst ging ze altijd bij de deur zitten miauwen dat ze weer naar binnen wilde. Maar deze keer dus niet.

‘Haar echte naam is eigenlijk Angel. Maar ik heb haar omgedoopt tot poppie. Omdat ze zo’n poppie is. Naar die naam luistert ze ook.’ En wordt de kat gevonden dan heeft ze een identificatiechip die de huisarts zo uit kan lezen. ‘Want een foto heb ik niet.’ Voor alles wil ze nu dat ze het diertje terugkrijgt. ‘Ik hoop zo dat hij weer terugkomt,’ zegt ze daarmee iedereen oproepend om uit te kijken naar haar huisdier.

Meintje Haringsma