Gouden munten uit 14e eeuw bij Hemelum

HEMELUM - Bij de archeologische opgravingen bij Hemelum zijn topvondsten gedaan. Naast de kloosterboerderij, het skelet van een paard en kloostergrachten zijn ook twee gouden munten gevonden van Flips VI van Frankrijk. Deze leefde van 1328 tot 1350. De munten worden gouden schild genoemd en zijn geintroduceerd in 1337.

Waarschijnlijk zijn de munten begraven en was de bedoeling om ze later weer op te graven. Gouden munten hadden in die tijd namelijk ook al een hoge waarde. ‘Het is niet aannemelijk dat mensen er een broodje mee wilden kopen,’zei gemeentearcheoloog Yvonne Boonstra bij de presentatie van de munten. Er werd verder ook een sarcofaag aangetroffen, maar het vermoeden bestaat dat die als het ware is hergebruikt. Een sarcofaag is een - doorgaans stenen - kist waarin menselijke stoffelijke resten worden bewaard. Omdat van deze sarcofaag alleen een deel is aangetroffen, is het waarschijnlijk dat de sarcofaag in delen is gehakt en is gebruikt als drinkbak of als deel van de fundering.

Rituele begrafenis

Verder is een skelet van een paard aangetroffen. Ook wat was bijzonder aldus Boonstra want het hoofd en de voeten van het paard lagen op stenen. En op het paard lag een varkentje. ‘Omdat het dier op die manier is neergelegd, noemen we dat een rituele begrafenis. We weten niet wat de redenen erachter waren, maar wel dat die er blijkbaar waren.’