Plusklas Nije Gaast maakt QR-code route in Balk

BALK - Plaatselijk belang Balk Vooruit is in het verleden al eens bezig geweest om een QR route in Balk uit te zetten. Door een QR-code te scannen kunnen mensen informatie krijgen over de geschiedenis van het desbetreffende pand waar een QR code geplaatst is.

Groep 7/8 van de bovenschoolse Plusklas van Nije Gaast was het afgelopen jaar onder andere bezig met lessen over digitalisering. Juf Gerda Groenewoud uit Balk nam contact op met Balk Vooruit en vroeg of het een idee was dat de plusklas de QR codes voor Balk zou gaan maken. De lessen kregen op deze manier een betekenisvolle inhoud en Balk Vooruit kon gaan bekijken of de QR codes aan zouden slaan.

Zo kwam het dat alle leerlingen een pand in Balk hebben uitgekozen en hierbij informatie over de geschiedenis hebben gezocht (bron: www.langsdeluts.nl of via de website van de winkel). Een aantal leerlingen hebben een speciale website hiervoor gemaakt waarop de informatie werd gezet. Vervolgens heeft ieder van het gekozen pand een QR code gemaakt. Afgelopen dinsdag hebben de leerlingen de QR-codes officieel aangeboden aan Balk Vooruit. Vervolgens hebben ze bij de betreffende panden voor het raam gehangen. Met een mobiele telefoon of tablet kan men nu met de app ”QR barcode scanner”, de codes scannen. Men krijgt dan een link te zien waarmee men rechtstreeks naar de geschiedenis van het betreffende pand gaat. Als blijkt dat er veel gebruikt van gemaakt wordt, zal dit volgend schooljaar een vervolg krijgen zodat nog meer panden voorzien worden van een QR code.

Van de volgende panden zijn QR codes gemaakt: Dubbelstraat 1 (bibliotheek), Dubbelstraat 2 (Raadhuis), Lytse Side 4&5 (pand voor tandarts, woning fam.Koning, Van Swinderenstraat 2/3 (Steegenga), 4 (Meinsma), 8 (Buterhus), 13 (Bruna), 20 (Jongsma/Sake Store), 30 (Het Geschenkenhuis), 62 (Hema), Raadhuisstraat 1 (Achter Raadhuis) en 29 (Veranda)