Zeilwedstrijd Staverse jollen te Laaxum

LAAXUM - Zaterdag werd te Laaxum de inmiddels traditionele jaarlijkse zeilwedstrijd voor Staverse jollen gehouden.

De plaatselijke wedstrijdcommissie had dicht onder de kust voor de haven een niet al te grote zandloperbaan uitgezet zodat er 2 korte wedstrijden konden worden gevaren. Het werden twee wedstrijden vol verrassingen mede door de sterk wisselende windsterkte en de vele windschiftingen. Helaas kon er ’s morgens maar 1 route worden gezeild vanwege het wegvallen van de wind. ’S middags stond er een mooie zuid- oostelijke koelte zodat er toen wel 2 ronden konden worden gezeild. In beide wedstrijden kwam de WK 2 van Richard Claus uit Hoorn als winnaar over de finish. De HL 90 van de Jonge Vissers kon de WK 2 ’s morgens nog bedreigen maar koos ‘s middags de verkeerde route, waardoor er uiteindelijk diskwalificatie volgde. De ST 63 van Wil Peeters wist via een derde plaats ’s morgens en een tweede plaats ’s middags een tweede plaats in het eindklassement te behalen.

De ST 60 met aan het helmhout een constant zeilende Henk de Roos, beide wedstrijden vierde, werd derde in het eindklassement. Tijdens de prijsuitreiking kon de terechte kampioen Richard Claus van de WK 2 dan ook worden gehuldigd en de wisseltrofee, de Laaxumer bot, in ontvangst nemen waarna de vele toeschouwers op de haven nog volop konden nagenieten van de prachtige, gerestaureerde houten jollen die de oude tijden van de Zuiderzeevisserij voor even deden herleven op de haven van Laaxum.

Na afloop van de festiviteiten op de haven volgde nog een succesvol optreden van de band The Escalates op het terras Overwijk.

Uitslag Jollenzeilerij Laaxum 3 juni: 1. WK 2. Richard Claus, 2. ST 63. Wil Peeters, 3. ST 60. Henk de Roos, 4. ST 79. Ivor van Klink, 5. ST 62. Jan Griek, 6. ST 16. Henk Zijlstra, 7. ST 81. Tijs Visser, 8. HL 33. Dirk Strijker, 9. ST 48. Johannes van Kalsbeek, 10. HL 90. Piety Bouma.

Foto Hennie Blomsma