Gealien Tromp en zoon Jesper maandwinnaars ‘Ho! Net yn ‘e Kliko!’

BALK - Gealien Tromp en haar zoon Jesper uit Balk zijn deze maand winnaar geworden van de prijs van vijftig euro in de campagne ‘Ho! Net yn ‘e Kliko!’

Het te winnen bedrag staat symbool voor de besparing op de afvalstoffenheffing. Die gaat omlaag als er minder restafval hoeft te worden opgehaald en verwerkt. De werkgroep in Balk, Harich en Ruigahuizen reikt de prijs dit jaar zeven keer uit. Gealien Tromp en Jesper zijn de derde winnaars.

Ho! Net yn ‘e Kliko! is een campagne waaraan verschillende Friese dorpen meedoen. Het doel is vijfentwintig procent minder afval in de Kliko. Uit een meting blijkt volgens de gemeente De Fryske Marren blijkt dat Balk, Harich en Ruigahuizen op de goede weg zijn. ,,Na drie maanden campagne werd er 8,5 procent minder restafval opgehaald in deze dorpen.”

Gealien Tromp meldde zich in januari meteen aan toen de werkgroep in de supermarkt stond. ,,Jesper is hier in huis kampioen afval scheiden. Als ik eens een keertje iets verkeerd weg gooi dan wijst hij mij daar altijd op.”

Als leerkracht op een basisschool zegt Tromp de kinderen in de klas mee te geven dat er goed voor de aarde moet worden gezorgd. Zij overweegt om na de zomer op school in Oudemirdum een projectweek rond afval te gaan doen.

Tromp: ,,Ho! Net yn’e Kliko kan daar heel goed bij helpen. Voor scholen is namelijk een hele projectweek met materialen en activiteiten ontwikkeld om kinderen spelenderwijs te leren wat er met afval allemaal kan.”