Herdenking scholen

BALK - Donderdag 13 april om 10.30 uur was de jaarlijkse herdenking bij het monument aan het raadhuis in Balk, met de leerlingen van de drie basisscholen in Balk.

De leerlingen van de oudste groepen van de drie basisscholen in Balk, ’t Hazzeleger, De Bolster en de Sint Ludgerusskoalle hebben dit voorbereid op school. In stilte liepen de groepen om 10.20 uur vanaf hun school naar de herdenkingsplek. De herdenkingsbijeenkomst begon om 10.30 uur.

Na een minuut stilte legden leerlingen een bloemstuk bij de plaquette aan het raadhuis (Dubbelstraat 2, Balk). Wethouder Frans Veltman hield een toespraak over vrijheid. Ook droegen drie scholieren (van elke school één) een gedicht voor dat ze zelf hadden geschreven.

Iedere school bereidt de herdenking voor op school. Zo heeft Bert van der Lijn het met zijn 25 leerlingen van groep 8 gehad over de bevrijding van Balk (17 april 1945) en hebben ze een heel project over W.O. II, inclusief een excursie naar de Kazematten bij de Afsluitdijk en een gastles van iemand die over de periode van 1939-1945 praat.

In totaal waren er zo’n 60 leerlingen bij de herdenking aanwezig.