Druk weekend voor schakers Rijs

RIJS - De spelers van SC Rijs zijn bijna klaar dit seizoen maar 7 en 8 april waren twee drukke dagen met veel beslissingen.

Afgelopen zaterdag trad het team aan voor de laatste FSB wedstrijd, in Leeuwarden tegen Bakkeveen. Een massaal gebeuren, om competitie vervalsing te voorkomen spelen alle teams van de eerste en van de promotieklasse in één grote zaal tegelijk. Concurrent voor de laatste plaats Westergoo 2 speelde tegen Sneek 3 en pakte al snel een paar punten. Uiteindelijke werd het 6-2 voor Westergoo, Rijs moest dus gelijk spelen tegen het sterke Bakkeveen. Jelle Jeltema verloor snel, waarna Chris Draijer remise maakte. Jan Brinkmans’ tegenstander gaf echter zo maar een toren weg, ern Jan tekende voor de gelijkmaker. Waarna Jappie Breimer nog een half punt binnentikte en Herman Beks fraai won; 3-2 voor SC Rijs, een sensatie hing in de lucht. Trienke Wijmenga pakten nog een half punt, maar Douwe Tjerkstra enHenk Breimer redden het ondanks hun taaie en sterke tegenstand in het late uur van de wedstrijd niet tegen hun op papier veel sterkere tegenstanders, zij gingen eervol ten onder maar het team speelt volgend jaar weer in de 2e klasse.

De clubavond van 7 april stond in het teken van de strijd om het kampioenschap tussen koploper Jan Brinkman en nummer 2 Herman Beks. De opening leek voor Herman maar toen deze net iets te snel zijn voordeel wilde pakken zag Jan kans het initiatief weer te grijpen. Langzaamaan drong hij op, maar één zwakke zet en Jans’ plan viel in duigen. Nu waren de kansen weer voor Herman, maar Jan herpakte zich en vocht terug; het eindspel leek remise, een voor Jan voordelig resultaat. In de slotminuten, met wederzijdse tijdnood, zag Herman niet dat zijn koning op g en h lijn mat gezet kon worden met 2 torens en trok Jan alsnog aan het langste eind. In de resterende ronden heeft hij nu aan 1 overwinning of 2 remises genoeg.

Chris Draijer stelde met een remise de derde plaats zeker tegen Tjeerd de Vries. Theo Zwartjes verraste Jan Wevers met een fraaie combinatie en boekte zijn 3e overwinning dit seizoen. Henk Breimer ging er met Hans Starreveld zijn dame vandoor, Trienke Wijmenga worstelde zich in een duel met wisselende kansen langs Hans Kloots en Douwe Tjerkstra haalde 1,5 punt met een snelle overwinning op Cornelis Jellesma en een mooie plusremise tegen Jappie Breimer