‘Opeens ben je 30 jaar verder’

BALK - Joukje de Boer van De Boer Schoenen uit Balk en Koudum kan het nauwelijks geloven. ‘We zijn opeens 30 jaar verder’ mijmert ze over het feestelijke jubileum van de zaak.

Het familiebedrijf kent een mooie geschiedenis. Haar ouders richtten een goedlopende schoenen winkel op in Koudum. Klanten kwamen overigens niet alleen in de winkel, vader ventte ook nog met zijn waren. ‘En als iemand iets speciaals nodig had, werd er gebeld. Of hij even met een paar zwarte schoenen kon komen, want die hadden ze nodig. En dan ging mijn vader in het busje op pad. Ik ging vaak mee in de bus vol met schoenen.’ Verder waren er speciale verkoopdagen in Woudsend, Hindeloopen en Stavoren. Daar was dus geen winkel, maar werden er wel op vaste plekken schoenen verkocht.

Mijn zuster maakte de broodtrommel klaar

Als dochter van de eigenaars van de schoenwinkel in Koudum begon Joukje in 1987 zelf de winkel in Balk. De vraag daar was groot, De Boer Schoenen was al bekend van Koudum. ‘En we deden ook regelmatig modeshows in Balk, daar kenden mensen ons ook van.’ Joukje begon eerst wel onder vaders vlag, maar het was wel haar eigen zaak. ‘Eigenlijk was het voor mij een hele logische stap. Als meisje mocht ik al graag in de winkel helpen. Toen ik 16 was, draaide ik al volledig de winkel. Mijn zusje hielp trouwens ook; zij maakte de broodtrommel altijd klaar,’ zegt ze lachend. Ze voegt eraan toe dat haar beide broers altijd de bus mochten in en uitladen.

Een droom

Joukje is nu 54, maar was 24 toen ze officieel in de zaak kwam met haar eigen winkel. ‘Een droom’ geeft ze aan, die ze altijd al had gehad. ‘Toen het pand aan de Van Swinderstraat 63 te koop kwam, werden we gebeld. De makelaar gaf aan dat het een mooi pand was voor de jongelui, mijn man Jelle en mij dus. We zijn gaan kijken en waren enthousiast. In maart 1987 was de winkel een feit, dat is nu dus 30 jaar geleden.’ De winkel liep eigenlijk direct goed, ook al door de goede naam die De Boer Schoenen had. ‘Maar na 4 jaar kwam heit te overlijden.’ Een vreselijk verdrietig gegeven, zegt ze en veel te jong. Maar er ontstond toen ook een praktisch probleem, want ook de winkel in Koudum moest doordraaien. Haar man Jelle bleek uiteindelijk de oplossing, hij ging daar de winkel draaien. ‘Jelle had toen nog z’n eigen werk, maar is daarmee gestopt. Beide hebben we alle diploma’s gehaald die er nodig waren voor de zaak.’ Joukje en haar man Jelle, die inmiddels ook is aangeschoven aan de interviewtafel, benadrukken dat hun zaken echt familiewinkels zijn. ‘Voor jong en oud. En met een beetje sport, want we voeren ook een leuk assortiment sport- en wandelschoenen.’ Een groot deel van het assortiment is trouwens ook online te zien. Zo gaat het stel ook mee met de internetontwikkeling.

Ik ben een beetje een hamsteraar

Zes jaar geleden werd de zaak in Balk verbouwd. ‘Ik wilde een groter magazijn en meer oppervlakte. Ik ben namelijk een beetje een hamsteraar vertelt ze.’ Jelle is ondertussen naar de winkel gelopen waar de bel is gegaan. Hij komt terug en vraagt waar die en die schoenen staan. Blind loopt ze er naartoe en trekt ze uit het schap. Over de klanten vertelt het tweetal dat er veel mensen zijn die terugkomen. Mensen uit Balk zelf, maar ook toeristen die speciaal voor hen hun schoenenwens opsparen. ‘Het persoonlijke contact is denk ik ook belangrijk. We proberen samen met ons personeel zoveel mogelijk in de winkel te staan. En we laten mensen altijd lekker sneupen. Niemand krijgt hier het gevoel dat hij iets moet kopen.’ Naast het assortiment is ook de service belangrijk. Kindervoeten worden nog altijd opgemeten en klanten kunnen terecht voor schoenreparaties. En bij de inkoop heeft ze vaak al klanten in gedachten. ‘Dan denk ik, die schoenen zijn perfect voor die ene vrouw of man. En vaak is dat dan ook zo. Bovendien staan de neuzen van Jelle en mij dezelfde kant uit als het gaat om de inkoop.’

30 jaar De Boer Schoenen

En nu bestaat de zaak dus al weer 30 jaar. ‘We vonden dat dit gevierd moest worden in een tijd waarin alles verandert. Het is wel de gunfactor van de klant die maakt dat je verkoopt. Dat is wel een bedankje waard. Op 23 maart was er al een speciale dag met lekkers voor de klant, de verkoop van Lowa schoenen, een verrassing bij aankoop en leuke aanbiedingen. En op 24 en 25 maart een open huis. We zijn weer klaar voor het voorjaar en we hopen hier nog vele jaren te staan,’geven Jelle en zij te kennen. ‘Mem van 77 jaar werkte trouwens ook nog tot op hoge leeftijd mee,’ voegt ze eraan toe.