Kerstvrouwen brengen opstekers

BALK - Miranda Ras uit Balk bedacht 3 jaar geleden een actie voor mensen die het wat minder hadden. Bij wat toen de C1000was, konden toen zegels worden gespaard voor een gourmetschotel.

‘Maar je had er zo weinig voor nodig dat veel mensen ze gewoon weggooiden. Dat vond ik zonde, want ik wist dat er ook veel mensen geen kerst vierden. Omdat ze daarvoor het geld gewoon niet hadden en niet voor de voedselbank in aanmerking kwamen.’ Ze deed een oproep om te kijken hoeveel kaarten ze kon sparen. Zwaan Betsema vond het een goed idee en hielp haar. ‘We hoopten op 20 pakketten. Maar we wilden ook wat meer doen. Zodat ze niet alleen vlees hadden, maar ook brood, salade en ga zo maar door.’ Adressen van mensen die het nodig hadden had ze wel. Scholen, kerkgenootschappen en de kledingbank wisten welke mensen zo’n pakket goed zouden kunnen gebruiken. De pakketten werden uiteindelijk op kerstavond bezorgd en de meeste mensen waren daardoor erg blij verrast. De jaren erna werd het initiatief herhaald. Dit jaar bedachten de ‘kerstvrouwen van Balk’ echter iets anders. ‘Dit jaar wilden we ook gezinnen in noord, na een zwaar jaar, ziekte, scheiden of overlijden een opsteker brengen met de kerst. Want niet alleen mensen die het niet breed hebben, hebben het zwaar.’ Andere mensen konden personen nomineren die volgens hen in aanmerking kwamen. En er werden cadeaus en pakketten gemaakt die mogelijk waren gemaakt door donaties van winkeliers en particulieren. Miranda en Zwaan kregen dit jaar overigens de hulp van meer kerstvrouwen uit Bakhuizen, Sondel, Oudemirdum en Nijemirdum. Sippie Mous, Catharina Schilstra, Wietske Dijkstra, Carolien Pot en Anneke Oenema hebben de gelederen versterkt. Ook zijn er flink wat kerstengelen opgestaan die hebben geholpen om de pakketten en de kerststukken te maken.

Dit jaar werden 55 paketten bezorgd bij mensen die om uiteenlopende redenen wel wat ondersteuning verdienden. En er werd zoveel gegeven dat er ook nog een aantal kerststukjes naar Talma Hiem gaan en naar Patyna.

‘We hebben alle aanvragen gehonoreerd. Wat we dit jaar hebben gemerkt is, is dat er heel veel verdriet is onder de mensen. Veel mensen maken een moeilijke periode door of hebben die net doorgemaakt.’ De reacties zijn echter hartverwarmend aldus kerstvrouw Miranda. ‘Eigenlijk nog meer omdat we juist dit jaar naar mensen gaan die het emotioneel erg zwaar hebben. Velen vonden ook dat we het pakket beter aan iemand konden geven die het financieel slechter had. Maar je kunt al het geld van de wereld hebben, als je net iemand hebt verloren of je bent zelf heel ziek, dan is zo’n opsteker fijn hebben we gemerkt.’ In de pakketten overigens ook de meest uiteenlopende zaken. Van bonnen voor schoonheidsspecialisten die bijvoorbeeld ook massages verzorgen tot bonnen voor de horeca en alles wat daartussen in zit.

Om een pakket of bijvoorbeeld een kerstster te brengen is voor de kerstvrouwen niet altijd even gemakkelijk. ‘We bereiden ons er wel op voor, maar je belt wel onverwacht aan en daar staat dan wel iemand met veel leed. Dan komen de verhalen en de tranen ook wel vaak.’ Er gaan altijd 2 of 3 kerstvrouwen naar een adres. ‘Dan kunnen wij het ook naderhand met elkaar delen.’

Anonimiteit

De anonimiteit is dit jaar voor het eerst doorbroken door de kerstvrouwen. ‘Omdat we meer mensen nodig hadden, maar ook omdat we willen dat dit initiatief breder gedragen gaat worden. Stel je voor dat het heel Friesland door gaat. Wat zou dat mooi zijn.’

Meintje Haringsma