Succesvolle Woudsender dronebouwer in race voor Enterprijs

WOUDSEND - Mark Woortmeijer uit Woudsend, student Commerciële Techniek op het Friesland College, is als enige mbo-student in de race voor de Enterprijs.

Dit is dé prijs voor de meest veelbelovende Friese student-ondernemer van het jaar. Op 17 november vindt de verkiezing ervan plaats in De Kanselarij in Leeuwarden. Acht finalisten pitchen daar hun onderneming voor jury en publiek.

Enterprijs heeft als doel om talenten een podium te geven en studenten zichtbaar te maken voor enterpreneurs uit de regio maar zeker ook voor een breed publiek. De winnaar van de Enterprijs ontvangt een geldbedrag van €500,-, een half jaar begeleiding van Inqubator - hotspot voor jonge talentvolle ondernemers - én waarschijnlijk veel media-aandacht. Enkele deelnemers maken zelfs kans op het podium bij de Verkiezing Friese Onderneming 2017.

De 20-jarige Mark Woortmeijer staat bij Enterprijs met zijn succesvolle bedrijf Custom Drone waar hij drones maakt toegesneden naar de wensen van zijn klanten. Zijn eerste type drones bouwde Mark al op 16-jarige leeftijd, hij verkocht ze op een soort internationale marktplaats.nl. De vraag ernaar werd zo groot dat hij een eigen bedrijf begon. Custom Drone bestaat nu dik drie jaar en het bedrijf is stevig gegroeid. Mark verkoopt onder andere een drone die op waterstof vliegt en een soort vliegtuigdrone die tot twee dagen in de lucht kan blijven. De producten van zijn bedrijf vinden wereldwijd aftrek vinden bij particulieren én grote bedrijven in het buitenland.

Aan ideeën en vernieuwingen sowieso geen gebrek bij het jonge bedrijf. Mark vertelt: “Vernieuwingen zitten momenteel vooral in de landbouw. Ik heb kort geleden iemand aangenomen die daar in gespecialiseerd is. Op deze manier kunnen we deze markt komend jaar helemaal inpakken.” Op het ogenblik heeft Mark al vier mensen in dienst en wordt zijn assortiment drones en aanverwante producten almaar groter. In oktober pakte hij met zogeheten ‘dronesurfing’ zelfs een Europese primeur. “Ik zag een filmpje vanuit Amerika en dacht ‘dit moet ik ook kunnen’. Het lijkt op kitesurfen, alleen word je hier voortgetrokken door een drone. Ik kan het bijna niet geloven maar het is echt zo: ik ben de eerste in Europa die met dronesurfing aan de slag ging ...”

Foto: Foto Friesland College/Jelmer Miedema’.