Bibliotheek Sneek met nieuw Kunstvertoon-cursusprogramma

BALK/SNEEK - In november begint het nieuwe cursusprogramma van Kunstvertoon voor Friesland.

Het spits wordt afgebeten door een boeiende cursus Kunstgeschiedenis (vanaf 15 november). Het is een mooie instapmogelijkheid voor wie houdt van westerse kunstgeschiedenis. In de 12 bijeenkomsten staan de latere middeleeuwen en de renaissance centraal. De tweede cursus, in het volgende seizoen, handelt over de daaropvolgende periode tot heden.

Op de bijeenkomsten mogen deelnemers beeldseries verwachten en een veelal verassende uitleg. Wie dat wil kan ook thuis goed aan de slag, aan de hand van het aantrekkelijke cursusmateriaal. Het is ook mogelijk om kunstgeschiedenis-deelcursussen te volgen, elk bestaande uit 4 bijeenkomsten: de cursussen Romaans, Gotiek en Renaissance.

Voor wie interesse heeft in de klassieke oudheid, is de cursus De Grieks-Romeinse wereld interessant (vanaf 28 november). Wie de westerse cultuur wil begrijpen, moet in ieder geval de klassieke oudheid leren kennen. Op de vier zeer afwisselende avonden komen de belangrijkste ontwikkelingen in de Grieks oudheid, de Romeinse oudheid, de Romeins-christelijke periode en de Romeins-Byzantijnse periode voorbij.

Deze cursus vormt overigens ook een mooie inleiding op de cursus Hemel op Aarde – de vroege middeleeuwen (vanaf januari). In 6 avonden volgen wij de enerverende ontwikkelingen van de nog jonge kerk in Europa en plaatsen deze in de overige ontwikkelingen van de tijd tussen 500 en 1000. Uitgangspunt vormen de bewaarde objecten en kerkgebouwen. Ook komen, aan de hand van speciaal in het buitenland gemaakte beeldseries, bijzondere groeperingen van kerken in Europese steden rond het jaar 1000 aan bod.

Heel anders is de cursus Tot sier dienende – de 19de eeuwse weg naar Jugendstil en Art Nouveau. Naast de beeldende kunsten komen ook de toegepaste kunsten en de interieurkunst aan bod, bijvoorbeeld die van de Engels Arts & Crafts mouvement. Het volgende seizoen komt een vervolg over Jugendstil en Art Nouveau.

Voor informatie: www.kunstvertoon.nl bezoeken. Gedrukte informatie in ondermeer de bibliotheken of aanvragen via info@kunstvertoon.nl of via 0513-499441