Grytz & Grize geane it skip yn

BALK - Grytz & Grize gaan na hun ‘Tsjerketoer’ met optredens in kleine kerkjes op het Friese platteland en hun ‘11stedentocht’ langs huiskamers nu het schip in.

Grytsje Melchers en Douwe van der Werff gaan om precies te zijn het het theaterschip ‘De Bald’r’ in. Samen met violist Vincent van Dam en cellist Carel van Leeuwen hebben zij een gevarieerd programma samengesteld. De basis wordt gevormd door de eigen Friese liedjes van het duo eneen aantal Engelstalige covers. Daarnaast spelen zij verschillende instrumentale nummers met folk- en Balkan invloeden. Carel van Leeuwen, ondermeer bekend van Souldada en RemoliNo, heeft in het verleden al vaker met het duo gewerkt. Vincent van Dam, sinds kort vanuit Amsterdam naar Friesland verhuisd, speelt in Panville en Damp en heeft een voorliefde voor Balkanmuziek.

Juist door de verschillende smaken van de vier muzikanten ontstaat er een grote verscheidenheid aan stijlen. “Het is geweldig om met deze muzikanten een nieuw programma te maken”, aldus Douwe. “De invulling die Carel en Vincent aan onze nummers geven is steeds verrassend en heeft geleid tot een zeer gevarieerd programma. Onze bestaande nummers als Bliuw by my en Sei Age hebben een nieuw geluid gekregen en er zijn bijzondere instrumentale arrangementen ontstaan”. Het gebruik van minder gangbare instrumenten als dobro en monochord draagt bij aan de unieke sfeer. Door middel van persoonlijke verhalen en een enkel gedicht krijgt het programma een fraaie theatrale invulling waarbij de achtergronden van de vier muzikanten aan bod komen. Het schip ligt op donderdag 10 november aan de Meerweg in Balk ter hoogte van de Hubo. Zaterdag 12 november ligt het in de Oude haven van Stavoren bij het Vrouwtje van Stavoren.

Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Er wordt entree geheven.