Bijna honderd dekens gehaakt in De Fryske Marren.

BALK - Afgelopen zaterdag kwamen ruim twintig haaksters bijeen in de bibliotheek van Lemmer.

Miks welzijn en Bibliotheken Mar en Fean hadden deze bijeenkomst georganiseerd om de vrouwen, die deel uitmaken van vier enthousiaste haakgroepjes, met elkaar te verbinden, te waarderen en te verrassen.

Dit laatste gebeurde vooral door alle gehaakte dekens op de parkeerplaats naast de bibliotheek uit te leggen in de letters DFM. Met een drone werden deze drie letters, de afkorting van onze gemeentenaam, van bovenaf gefotografeerd. Sinds november 2015 komen de groepjes hakende vrouwen bij elkaar in de vier bibliotheken van gemeente De Fryske Marren. Elke maand haken zij, onder het genot van een kopje koffie, granny squares, oftewel ‘beppes blokjes’.Vol enthousiasme, gedrevenheid en creativiteit. In een jaar tijd hebben zij al 98 dekens gehaakt, wat neer komt op 27.440 blokjes van 10 bij 10 centimeter. Kleurige dekens in de mooiste patronen. Soms zijn de blokjes tot een afbeelding gelegd; een luchtballon, de kerk van Sint Nicolaasga of Fryske pompeblêden.

Doe mee, haak ook aan

Op heel veel plaatsen in Fryslân, maar ook daarbuiten, zijn mensen bezig met het haken van lapjes. Het doel is: Het maken van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld, te presenteren in 2018, als Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is.De 2018-poging mikt op 10.000. Dat zijn 8 miljoen kleine vierkantjes (granny squares) die samen maar liefst 5 voetbalvelden bedekken. Naderhand worden de dekens geschonken aan goede doelen zoals het Rode Kruis en het Leger des Heils.

De vier haakgroepjes blijven zeker nog twee jaar werken aan dit project. Wie mee wil doen, is van harte welkom. Eén keer per maand komt men bij elkaar. Elke eerste maandag van elke maand in bibliotheek Sint Nicolaasga, iedere eerste dinsdag in bibliotheek Balk, op de eerste woensdag in bibliotheek Joure en in bibliotheek Lemmer elke eerste donderdag. Deelname en koffie is gratis. Meer details zijn te vinden op www.bibliothekenmarenfean.nl of www.miks-welzijn.nl.

Restjes garen

Er zijn in die 98 gehaakte dekens al heel wat bolletjes garen verwerkt. Om meer van die prachtige dekens te kunnen maken is nog veel meer garen nodig. Wie restjes op zolder heeft liggen, kan dit bij één van de genoemde bibliotheken inleveren.