Culturele diversiteit op Podium Gorter

BALK - Met een optreden van Syb van der Ploeg en Wiebe Kaspers, trapt Podium Gorter eind oktober af. De Balkster Courant ontdekte dat het een warme winter gaat worden.

BALK Ooit was Douwe Gorter predikant aan de Doopsgezinde kerk in Balk. Douwe was de grootvader van de bekende dichter Herman Gorter. Gorter schreef tijdens één van zijn vele zomerse verblijven in Balk het gedicht ‘Mei’, waardoor hij en Balk onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Niet zo verwonderlijk dus dat Podium Gorter in mei 2016 werd opgericht. ,,We zijn een enthousiaste groep mensen”, vertelt Anne Herrema. ,,Naast mij zit namens de Kunstkring Gaasterland ook Janny J. Haantjes in het bestuur, en namens de Doopsgezinde kerk zijn dit Sipke Miedema en Trix Bergsma.” Laatstgenoemde weet nog goed hoe tijdens de opening van de grondig gerenoveerde kerk het idee voor de stichting ontstond. ,,Het is precies een jaar geleden. Kosten noch moeite zijn gespaard om de kerk prachtig op te knappen en te behouden voor Balk. Maar om hem alleen te gebruiken om ‘te kerken’, we hebben hier slechts één keer per drie weken een dienst. Dat is te weinig. Maar het gebouw leent zich ook heel mooi voor kleinschalige concerten, theater en lezingen. Met dit in ons achterhoofd en het geweldige optreden van Sânman en Sikke vorig jaar, werd Podium Gorter geboren.”

De Treemter heeft het Nut, het Breahûs voorziet in kleinschalige kerkelijke activiteiten en klassieke muziek. Het Podium Gorter zit er precies tussen in. ,,We hebben goed overleg met de andere partijen”, legt Anne uit. ,,Volgens ons is er in de gemeente voldoende ruimte voor de verschillende podia. We hebben flink gebrainstormd over de programmering, en uiteindelijk is er een – denk ik – divers aanbod uitgerold van in totaal zes voorstellingen. Vijf ervan zijn op de zondagmiddag, één voorstelling is op vrijdagavond. Dit betreft een musical over het leven van Coco Chanel met Inez Timmer. Kaarten variëren van een tientje tot maximaal vijftien euro. Op die manier creëren we een laagdrempelig theater.” ,,Waar de artiesten allemaal graag willen staan”, weet Trix. ,,De akoestiek is hier goed, en de intieme sfeer zorgt voor bijzondere optredens. Met de muzikale voorstelling van Syb van der Ploeg en Wiebe Kaspers en band op 30 oktober willen we echt iets neerzetten. We hopen natuurlijk op veel belangstelling en waardering, maximaal kunnen we honderd mensen bergen. Maar het is eerst aftasten. Wat is de behoefte? We moeten een publiek opbouwen.”

Podium Gorter wil vooral ook een podium zijn voor literatuur en poëzie. ,,We hadden graag schrijfster Annejet van Zijl hier gehad”, zegt Anne. ,,Maar helaas konden we haar nog niet vastleggen. Dat proberen we voor volgend seizoen alsnog te regelen.” De stichting is daarom zeer trots dat Ingmar Heytze, die in 2008 genomineerd was voor de titel ‘Dichter des Vaderlands’ en sinds 2009 stadsdichter van Utrecht is, tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdagavond 29 oktober het podium betreedt. Als ambassadeur van de Nacht van de Nacht leest hij, samen met ondergetekende, gedichten voor. Het belooft volgens de twee poëten ‘een mooie complementaire avond te worden, waarbij de gedichten van Heytze hun grond bijna allemaal vinden in een hoofd vol twijfel en ongeloof, en De Vries vooral de wijsheden van haar hart laat spreken.’

Podium Gorter staat te trappelen van ongeduld om gebruikt te worden. Het bestuur is creatief, inventief en zit vol met ideeën. ,,Ik ben heel benieuwd naar de voorstelling van Inez Timmer”, zegt Trix. ,,Ik ook”, besluit Anne, ,,maar ben ook fan van Syp en Wiebe. We gaan het zien. Als het maar uitstraling krijgt, dit prachtige gebouw verdient het.”

Boekingen voor kaarten: www.podiumgorter.nl, losse verkoop bij de Firma Haantjes in de Van Swinderenstraat te Balk.