‘Gestart en niet meer gestopt’

BALK - Dinsdagmiddag is het dringen voor de deur van de bibliotheek. Een groep vrouwen, bezakt en bepakt met dozen en tassen wil naar binnen. In het gebouw blijkt wel waarom; ze gaan aan de slag met haakmaaraan. Samen met andere vrouwen uit de gemeente de Fryske Marren proberen ze een deken te haken van meer dan 5 voetbalvelden bij elkaar. Dan komen ze in het Guiness Book of Records. Velen van hen is het daar echter niet om te doen. Ze vinden het leuk en als de dekens daarna weer van elkaar af worden gehaald, gaan ze naar mensen die ze goed kunnen gebruiken. Daar gaat het hen vooral om. Maar ook om de gezelligheid.

Ondertussen wordt deken na deken omhoog gehouden om te tonen hoe mooi de diverse kunstwerken zijn geworden. De meeste deelnemers haken namelijk lapjes en die worden door anderen dan weer aan elkaar gezet. De mooiste patronen, de meest bijzondere kleuren verschijnen. Iemand komt met een exemplaar op de proppen die meer dan 40 jaar op zolder heeft gelegen. Hij is bijgeknipt en ziet er weer helemaal mooi uit.

Dat zich vandaag 16 vrouwen gemeld hebben is vrij uitzonderlijk. Normaal gesproken is de groep tussen de 3 en 6 personen. Maar met de winter in het vooruitzicht en de vakantie achter de rug willen veel deelnemers weer iets samen doen. De 86-jarige Janny Meijers pakt een doos op. ‘In 4 weken tijd heb ik 500 stuks gemaakt,’ zegt ze. Het heeft iets bezetens vindt ze zelf ook. ‘Mijn schoondochter kwam met het briefje aanzetten waarop stond dat ze hier mensen voor zochten. Ik wist het eerst niet zo goed. Ik heb het briefje bewaard, het gelezen en nog eens gelezen. Toen heb ik gekeken of ik nog wat garen had en ben ik begonnen. En toen kon ik eigenlijk niet meer ophouden.’ Op zondag haakt ze ook, maar dan wel zo dat niemand er aanstrijd van heeft. En ze gebruikt alle soorten garen. Soms moet dat dubbbel, soms enkel,. het maakt haar niet uit. ‘En je kunt het altijd doen, onder het luisteren van de radio bijvoorbeeld. En het ontspant mij verschrikkelijk.’ Als ze de doos heeft ingeleverd, gaan zij en een buurvrouw weer. ‘Het is hier zo druk, ik ga nog even fietsen. Het is mooi weer. Want dat doe ik ook graag.’ In totaal heeft ze al 3500 lapjes ingeleverd. Een rekensom leert dat dit 12,5 deken is, want er gaan 280 lapjes in een deken. ‘Het aan elkaar naaien vind ik dan weer niet zo leuk, dat doen anderen.’

Ondertussen komt de 10-jarige Jente Swart voor een haakles. Dat kon in de kinderboekenweek en ze wil dolgraag leren haken. Al snel blijkt dat ze een natuurtalent is, binnen de kortste keren heeft ze alle steken geleerd. Rianne, Anda en Femke kwamen eigenlijk naar de bieb voor boeken, maar schuiven ook aan. ‘Best moeilijk,’ vindt het drietal.